Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ριζική αναδιάρθρωση της έρευνας προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Ριζική αναδιάρθρωση της έρευνας προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική δραστηριότητα είναι οι γενικές κατευθύνσεις του νόμου-πλαίσιο που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική δραστηριότητα είναι οι γενικές κατευθύνσεις του νόμου-πλαίσιο που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

«Οι βασικές αρχές και οι κρίσιμες προϋποθέσεις γι’ αυτόν το νόμο είναι η στενή διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, καθώς και η διασύνδεση με την παραγωγική δραστηριότητα» ανέφερε ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Κοκκινοπλίτης, ενημερώνοντας για το θέμα την ειδική μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επιδίωξη του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται είναι και η ενεργός συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και η χάραξη μακροχρόνιου και σταθερού δημόσιου προγραμματισμού.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε ο κ. Κοκκινοπλίτης, ο ερευνητικός ιστός πρέπει να αναδιαρθρωθεί προς κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «Ενοποιημένου Χώρου Έρευνας».

Ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας είπε ότι επανεξετάζεται το πλήθος των φορέων που κάνουν έρευνα στα ερευνητικά κέντρα και το πλήθος των ινστιτούτων. Σήμερα υπάρχουν 56 ινστιτούτα στα 12 ερευνητικά κέντρα της ΓΓΕΤ.

Για τη σύμπτυξή τους, που προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, μελετάται η απόδοσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις αξιολογήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εξήγησε ο κ. Κοκκινοπλίτης.

Επίσης, θα υπάρξει αναδιάρθρωση της ΓΓΕΤ προκειμένου «να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε μια πιο αποτελεσματική άσκηση του ρόλου του».

Ελλάδα: κακές επιδόσεις στην έρευνα

Ο κ. Κοκκινοπλίτης σημείωσε πάντως ότι οι ερευνητές των κέντρων της ΓΓΕΤ έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στην προσέλκυση προγραμμάτων της ΕΕ, παρόλο που αποτελούν μόλις το 6% του ερευνητικού δυναμικού.

Όπως είπε ο κ. Κοκκινοπλίτης, από το 1 δισ. ευρώ που διατίθεται για έρευνα στην Ελλάδα κάθε χρόνο, το 50% κατευθύνεται στα πανεπιστήμια, το
20% στα ερευνητικά κέντρα, κυρίως της ΓΓΕΤ, και το 30% στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Ελλάδα παρουσιάζει πάντως μας «μέτριες» επιδόσεις στην καινοτομία σύμφωνα με δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλέστηκε ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η Ελλάδα δαπανά σήμερα το 0,58% του ΑΕΠ για έρευνα, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 2,01%.

Οι επιχειρήσεις δαπανούν το 0,6% του ΑΕΠ για έρευνα, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης του ΑΕΠ είναι 1,25%.

Οι δημόσιες δαπάνες για την έρευνα είναι το 0,42%, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ φτάνει το 0,74%.

Η υστέρηση είναι «δραματική» και όσον αφορά την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, πρόσθεσε ο κ. Κοκκινοπλίτης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 0,44 πατέντες ανά δισεκατομμύριο του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε άλλες χώρες της ΕΕ φτάνει το 4.

Ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας αναφέρθηκε επίσης στην εξάρτηση της ελληνικής έρευνας από πόρους της ΕΕ, ενώ η έρευνα δεν έχει διασυνδεθεί με τη βιομηχανία και υπάρχει αδυναμία εμπορικής αξιοποίησης.

Παρόλα αυτά, επισήμανε ο κ. Κοκκινοπλίτης, η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτη παρουσία όσον αφορά της επιστημονικές δημοσιεύσεις και «καλές επιδόσεις στο να παίρνουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε ωστόσο «απειλή» για τα ερευνητικά κέντρα χαρακτήρισε τη μικρή απορρόφηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει, οι δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ να πλησιάσουν το 3%, από το μέσο όρο που σήμερα είναι στο 1,85% με 2%.

Αντιδράσεις των ερευνητών

Την ειδική μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή ενημέρωσε και ο Παναγιώτης Γεωργίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων, που δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι το κόστος ενός δημοψηφίσματος αρκεί να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για 24 χρόνια και ζήτησε την «αξιοποίηση του εξειδικευμένου ερευνητικού δυναμικού της χώρας, αντί για τις πρόχειρες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στις υπάρχουσες δοκιμασμένες ερευνητικές δομές».

«Οι ερευνητές του δημόσιου ερευνητικού συστήματος, αφού επένδυσαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους σε διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, επέστρεψαν στην Ελλάδα κάνοντας ένα συμβόλαιο με την ελληνική πολιτεία. Να ενταχθούν στους δημόσιους λειτουργούς και να παράξουν καινούργια γνώση» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Δημήτρης Λουκάς. και εξέφρασε την ανησυχία του γιατί «σήμερα η πολιτική ηγεσία έθεσε σε αμφισβήτηση αυτό το συμβόλαιο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024