Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγίες στους χρήστες smart phones για την αποφυγή ανεπιθύμητων χρεώσεων

Οδηγίες στους χρήστες smart phones για την αποφυγή ανεπιθύμητων χρεώσεων

Πρακτικές οδηγίες προς τους χρήστες των smart phones προκειμένου να αποφεύγουν ανεπιθύμητες χρεώσεις, παρέχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, με αφορμή σχετικές καταγγελίες που υποβλήθηκαν προς τον τομέα εξυπηρέτησης

Πρακτικές οδηγίες προς τους χρήστες των smart phones προκειμένου να αποφεύγουν ανεπιθύμητες χρεώσεις, παρέχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, με αφορμή σχετικές καταγγελίες που υποβλήθηκαν προς τον τομέα εξυπηρέτησης καταναλωτών της Αρχής.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα smart phones έχουν αναδειχθεί σε πολλαπλώς χρήσιμα εργαλεία, καθώς συνδυάζουν τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου, ενός προσωπικού υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο και, συχνά, μιας συσκευής εύρεσης θέσης και πλοήγησης (GPS).

Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Tα smart phones είναι εκ των προτέρων ρυθμισμένα από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα μόλις τοποθετήσετε την κάρτα SIM να έχετε και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Επίσης, είναι δυνατό η συσκευή να έχει ρυθμιστεί, ώστε να επιτρέπονται οι αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών και με δεδομένο ότι η χρέωση γίνεται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων, αυξάνεται το κόστος παραμονής στο διαδίκτυο (πχ πρόβλεψη καιρού, αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος κλπ).
  • Ο χρήστης του smart phone έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τη συσκευή του, ώστε να εμποδίσει την αυτόματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τόσο για αναβαθμίσεις του λογισμικού της συσκευής όσο και γενικότερα κατά τη χρήση εφαρμογών που απαιτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ συστήνει να:

  • Eνημερώνεστε αναλυτικά για τα βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής που επιλέγετε.
  • Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ώστε να κατανοείτε τις ρυθμίσεις που αφορούν τη χρήση του Διαδικτύου.
  • Ενημερώνεστε για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποτρέψετε την αυτόματη σύνδεση της συσκευής σας με το Διαδίκτυο.
  • Ενημερωθείτε από την εταιρία κινητής για τους μηχανισμούς ενημέρωσης που διαθέτει, σχετικά με τη χρέωση χρήσης του Διαδικτύου, ώστε να αποφεύγετε τις υψηλές χρεώσεις.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα smart phones είναι δυνατόν να «μολυνθούν» από κακόβουλο λογισμικό (malware), ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές, γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων και κατ΄ επέκταση οι αυξημένες χρεώσεις στο λογαριασμό, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, παρακολούθηση της χρήσης του κινητού, καταγραφή κλήσεων και μηνυμάτων και άλλα.

Η ΕΕΤΤ συστήνει ακόμη στους χρήστες να μην παραλείπουν τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής τους, καθώς συχνά περιέχουν σημαντικές προσθήκες ασφαλείας για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού.

Να λαμβάνουν εφαρμογές μόνο από νόμιμες και αξιόπιστες πηγές, να αποφεύγουν να επιλέγουν συνδέσμους (links) των οποίων την προέλευση δεν είναι ελεγμένη και να είναι προσεκτικοί, κατά τη σύνδεση της συσκευής με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024