Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αστροναύτης της NASA προσγειώνεται για λίγο στην Αθήνα

Αστροναύτης της NASA προσγειώνεται για λίγο στην Αθήνα

Μοιάζει οξύμωρο, αυτές τις μέρες που η Αθήνα βυθίζεται στην οικονομική δίνη, η πόλη να φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο Διαστημικής Τεχνολογίας. Από τους σύνεδρους που ξεχώρισαν, ο καθηγητής Φυσικής και βετεράνος αστροναύτης της NASA, Δρ Τζιμ Νιούμαν, ο οποίος μίλησε στο in.gr για την έλλειψη βαρύτητας, αλλά και για το μέλλον μετά το τέλος του διαστημικού λεωφορείου, του σκάφους με το οποίο πέταξε τέσσερις φορές.

Μοιάζει οξύμωρο, αυτές τις μέρες που η Αθήνα βυθίζεται στην οικονομική δίνη, η πόλη να φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο Διαστημικής Τεχνολογίας.

Από τους σύνεδρους που ξεχώρισαν, ο καθηγητής Φυσικής και βετεράνος αστροναύτης της NASA, Δρ Τζιμ Νιούμαν, ο οποίος μίλησε στο in.gr για το τέλος του διαστημικού λεωφορείου -του σκάφους με το οποίο πέταξε όχι μία, αλλά τέσσερις φορές από το 1992 μέχρι το 2002-, για το μέλλον του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, αλλά και για το μέλλον της ανθρωπότητας πέρα από τη Γη.

Στο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου θα έδινε λίγο αργότερα ομιλία με τίτλο Αναμνήσεις ενός Αστροναύτη, ο Νιούμαν μας εξηγεί ότι δεν λυπάται που πήραν σύνταξη τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία, τα οποία θεωρεί «ακριβά και επικίνδυνα, όπως έχουμε διαπιστώσει».

Παραδέχεται ωστόσο ότι ήταν «ατυχές» το γεγονός ότι η NASA δεν έχει ήδη έτοιμο ένα νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.

«Ευτυχώς όμως οι συνεργάτες μας οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Καναδούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [ISS]».

»Επομένως, παρά το ατυχές γεγονός ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκτόξευση αστροναυτών, αυτό δεν θα καθυστερήσει καθόλου το πρόγραμμα του ISS» καθησυχάζει.

Πίσω στο φεγγάρι

Θα περίμενε κανείς ότι ο Νιούμαν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 44 ώρες διαστημικών περιπάτων, μια εξτρίμ εμπειρία στο εχθρικό κενό, θα επέλεγε τον πιο περιπετειώδη δρόμο αν μπορούσε να διαλέξει ο ίδιος το μέλλον της NASA.

Περιέργως όμως ο βετεράνος αστροναύτης απορρίπτει το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προβλέπει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή την επόμενη δεκαετία.

Τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, ο Νιούμαν δηλώνει ότι θα προτιμούσε την επιστροφή στη Σελήνη που είχε προτείνει ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.

«Το να πάμε σε κάποιον αστεροειδή θα ήταν μεν συναρπαστικό, δεν θα προσέφερε όμως τα οφέλη της μόνιμης διαβίωσης πέρα από τη Γη».

Μια μόνιμη βάση στη Σελήνη, όπως αυτή που σχεδίαζε η NASA επί Μπους για την επόμενη δεκαετία, θα προετοίμαζε τους ανθρώπους για μια αποστολή μεγάλης διάρκειας στον Άρη, αλλά και το δρόμο για τη μεγάλη έξοδο της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.

«Όπως σκοπεύω να πω και στην ομιλία μου, πιστεύω ότι τα είδη που περιορίζονται σε έναν πλανήτη είναι καταδικασμένα» λέει ο Νιούμαν.

«Έχουμε ήδη μια επιστημονική βάση στην Ανταρκτική […] Υπάρχουν ημέρες, στη μέση του καταχείμωνου στην Ανταρκτική, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από εκεί για εβδομάδες».

«Το φεγγάρι, όμως, απέχει πάντα μόλις δύο ημέρες. Υπάρχουν επομένως ημέρες που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά από την Ανταρκτική. Είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για να μάθουν οι άνθρωποι για τη ζωή σε άλλους πλανήτες» προτείνει.

Απελευθέρωση στις διαστημικές μεταφορές


Ο Νιούμαν, που είναι σήμερα 56 ετών και διδάσκει Τροχιακή Μηχανική στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Αμερικανικού Ναυτικού, έχει θετικά λόγια μια άλλη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία ανέθεσε τις διαστημικές μεταφορές στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εστιαστεί σε αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

«Ελπίζω ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλή γήινη τροχιά, όπως για παράδειγμα στον ISS. Με την απόσυρση όμως του διαστημικού λεωφορείου, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να αναπτύξουμε τον διαστημικό τουρισμό στη χώρα μας, όχι μόνο για υποτροχιακές αλλά και για τροχιακές πτήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι μια θετική συνέπεια από τη συνταξιοδότηση του διαστημικού λεωφορείου» προβλέπει.

«Η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σε αυτό που πιστεύω εγώ ότι πρέπει να κάνει: να ανοίγει νέους δρόμους εκεί που οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να φτάσουν. Για να φτάσουν οι άνθρωποι πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά». Δηλαδή πίσω στη Σελήνη και στον Άρη.

Είναι όμως αισιόδοξος ο βετεράνος αστροναύτης για τις εταιρείες που σχεδιάζουν να προσφέρουν διαστημικές πτήσεις αναψυχής, όπως η Virgin Galactic και η Blue Origin; Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να ξαναταξιδέψει στο Διάστημα, ο Δρ Νιούμαν απαντά:

«Αν οι εμπορικές εταιρείες πετύχουν και κερδίσω και το λαχείο, τότε ίσως θα έχω αρκετά χρήματα για να το κάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πόδια μου πατούν καλά στο έδαφος».

»Έπειτα από τέσσερις διαστημικές πτήσεις, η οικογένεια μου είναι ευτυχής που βρίσκομαι στη Γη».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024