Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Ιατρική διάλεξε για πρώτο του επάγγελμα ο Watson της IBM

Την Ιατρική διάλεξε για πρώτο του επάγγελμα ο Watson της IBM

Οι ιατρικές διαγνώσεις γίνονται η πρώτη εμπορική εφαρμογή του Watson, του διάσημου πλέον υπερυπολογιστή της IBM, ο οποίος νίκησε τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!. To σύστημα πιάνει σύντομα, δουλειά σε μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ιατρικής ασφάλισης.

Οι ιατρικές διαγνώσεις γίνονται η πρώτη εμπορική εφαρμογή του Watson, του διάσημου πλέον υπερυπολογιστή της IBM, ο οποίος νίκησε τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!. To σύστημα πιάνει σύντομα, δουλειά σε μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ιατρικής ασφάλισης.

«Ο Watson αναμένεται να υπηρετήσει ως πανίσχυρο εργαλείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους γιατρούς» ανακοίνωσαν την Τρίτη οι δύο εταιρείες.

Ο υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλος όσο ένα μεσαίο δωμάτιο, μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις ανατρέχοντας στις 200 εκατομμύρια σελίδες πληροφοριών που έχει αποθηκευμένες στον ηλεκτρονικό εγκέφαλό του.

Μπορεί επίσης να κατανοεί την ανθρώπινη ομιλία, όπως απέδειξε εξάλλου στο Jeopardy!, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν τις σωστές ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνονται.

«Η ικανότητα του Watson να αναλύει το νόημα και τα συμφραζόμενα στην ανθρώπινη γλώσσα, αλλά και να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πληροφορίας που αφορούν την κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να βοηθήσει όσους λαμβάνουν αποφάσεις, όπως οι γιατροί και οι νοσοκόμες, να καταλήγουν στην πιθανότερη διάγνωση και τις επιλογές θεραπείας» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των Wellpoint και IBM.

Η Wellpoint, η οποία έχει 34 εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πιλοτικά το σύστημα από τις αρχές του 2012, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σοφότερος από τον ανταγωνισμό

Ο πάνσοφος Watson αποτελείται από μια συστοιχία 90 διακομιστών IBM Power 750 με συνολικά 2880 επεξεργαστές. Έχει 16 Terabyte μνήμης και τρέχει το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης DeepQA, επίσης της IBM.

Αφού αναλύσει τα δεδομένα του ασθενή, το σύστημα δεν δίνει μόνο μία διάγνωση, αλλά μια λίστα πιθανών διαγνώσεων
με το αντίστοιχο ποσοστό αξιοπιστίας.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να μην ξεχνούν ότι πολλά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στην αμερικανική αγορά λειτουργεί πάντως και μια άλλη ιατρική βάση δεδομένων που προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχες με του Watson.

To σύστημα Isabel της Isabel Healthcare δίνει κι αυτό πιθανές διαγνώσεις, σε σειρά φθίνουσας πιθανότητας, και εξυπηρετεί σήμερα μεμονωμένα ιατρεία (με κόστος μερικών χιλιάδων δολαρίων το χρόνο) μέχρι μεγάλες εταιρείες νοσοκομείων (έως και 400.000 δολάρια το χρόνο).

Σύμφωνα όμως με την IBM, ο Watson αφενός είναι ταχύτερος, αφετέρου είναι σε θέση να καταλαβαίνει ακόμα και μη ιατρικούς όρους. ‘

Στο μέλλον, μάλιστα, ο Watson δεν θα περιορίζεται στα επιστημονικά συγγράμματα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τα σχόλια των ίδιων των ασθενών, για παράδειγμα διαβάζοντας τα ιστολόγιά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024