Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερασμένοι εγκέφαλοι ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεαρού αίματος

Γερασμένοι εγκέφαλοι ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεαρού αίματος

Γερασμένα ποντίκια που είχαν αρχίσει να τα χάνουν απέκτησαν νέους νευρώνες όταν διοχετεύτηκε στα αγγεία τους αίμα από νεαρά ποντίκια, ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ. Σε συνδυασμό με προηγούμενα ευρήματα, η έρευνα ίσως ανοίγει το δρόμο για ενδοφλέβιες θεραπείες κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως και για θεραπείες κατά της γήρανσης.

Γερασμένα ποντίκια που είχαν αρχίσει να τα χάνουν απέκτησαν νέους νευρώνες όταν διοχετεύτηκε στα αγγεία τους αίμα από νεαρά ποντίκια, ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ.

Η τελευταία μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι το νέο αίμα βελτιώνει τη λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εφόσον απομονωθούν και ταυτοποιηθούν αντιγηραντικές ουσίες που υπάρχουν στο αίμα, η νέα ανακάλυψη ίσως ανοίγει το δρόμο για ενδοφλέβιες θεραπείες κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως και για θεραπείες κατά της γήρανσης.

Τόνωση στα βλαστοκύτταρα

Ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει νέους νευρώνες από βλαστοκύτταρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται δραματικά καθώς περνούν τα χρόνια.

Ο Δρ Τόνι Ουάις-Κόρεϊ του Στάνφορντ υποψιαζόταν ότι η επιβράδυνση αυτή ίσως οφείλεται σε άγνωστους μέχρι σήμερα παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Για να εξετάσει αυτή την υπόθεση, ο ερευνητές πήρε γερασμένα ποντίκια 2 ετών και συνέδεσε χειρουργικά το κυκλοφορικό τους σύστημα με νεαρά ποντίκια, ηλικίας τριών μηνών.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, ο αριθμός των νέων νευρώνων εκτινάχθηκε από τους 400 στους 1.000.

Σημαντικές επιδράσεις καταγράφηκαν εξάλλου και στα νεαρά πειραματόζωα, καθώς το γερασμένο αίμα μείωσε κατά το ένα τέταρτο την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων.

Το συμπέρασμα είναι ότι παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων από τα οποία σχηματίζονται νέοι νευρώνες.

Οι ουσίες του αίματος που εμπλέκονται στο φαινόμενο παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες, ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν 17 ουσίες των οποίων η συγκέντρωση αλλάζει με την πάροδο των χρόνων.

Μία από αυτές, μια πρωτεΐνη με την ονομασία CCL11, φαίνεται ότι είναι αρκετή για να μειώσει το σχηματισμό νέων νευρώνων όταν χορηγηθεί ενδοφλέβια.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναγνωριστεί η ουσία ή οι ουσίες που κάνουν το αντίστροφο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024