Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα βήμα πιο κοντά τα καλλιεργημένα σπερματοζωάρια

Ένα βήμα πιο κοντά τα καλλιεργημένα σπερματοζωάρια

Βλαστικά κύτταρα που καλλιεργούνται αρχικά στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταμοσχεύονται στους όρχεις μπορούν να δώσουν γόνιμο σπέρμα, αναφέρουν ερευνητές στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι άκρως ελπιδοφόρα, ωστόσο θα περάσουν χρόνια μέχρι οι δοκιμές να επεκταθούν από τα ποντίκια στον άνθρωπο.

Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα τρωκτικών και σε εργαστηριακές συνθήκες κατάφεραν να αναπτύξουν υγιές σπέρμα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για θεραπείας των προβλημάτων γονιμότητας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν πιο στοχευμένα τα βλαστοκύτταρα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

Τα βλαστοκύτταρα είναι η πηγή όλων των κυττάρων και ιστών των ζώντων οργανισμών. Λόγω της ικανότητάς τους να μπορούν να μετασχηματιστούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, οι επιστήμονες επιδιώκουν την ασφαλή συλλογή τους με στόχο την θεραπεία παθήσεων και διαταραχών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Οι Ιάπωνες ερευνητές αφαίρεσαν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών και κατάφεραν να τα καλλιεργήσουν έτσι ώστε να μεταμορφωθούν σε έναν τύπο πρόδρομου κυττάρου, που εξελίσσεται είτε σε ωάριο είτε σε σπέρμα.

Στην συνέχεια μεταμόσχευσαν τα κύτταρα αυτά στους όρχεις στείρων αρρένων τρωκτικών, τα οποία παρήγαγαν υγιές σπέρμα.

«Αφαιρέσαμε το σπέρμα απευθείας απ’ τους όρχεις και το γονιμοποιήσαμε με ωάρια, σε εργαστηριακές συνθήκες», εξηγεί ο Δρ Μιτινόρι Σαϊτου, καθηγητής στο Τμήμα Ανατομίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κιότο.

«Μετά τη γονιμοποίηση, δημιουργήσαμε δύο ομάδες εμβρύων και τις μεταφέραμε στην μήτρα μιας «παρένθετης» μητέρας, και έτσι προέκυψαν τελικά υγιή ποντίκια, τα οποία στην συνέχεια αναπαρήχθησαν φυσιολογικά», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Το ιαπωνικό πείραμα αποτελεί απόδειξη ότι οι επιστήμονες μπορούν να «προετοιμάσουν» σωστά τα πρόδρομα κύτταρα ώστε να εξελιχθούν σε ωράρια ή σπερματοζωάρια.

Η ομάδα του Δρ Σαϊτου πιστεύει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ενήλικα βλαστικά κύτταρα ανθρώπων ώστε μελλοντικά να παράγει ανθρώπινο σπέρμα. Μέχρι όμως να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πειραματικής και κλινικής έρευνας, οι ερευνητές προσπαθούν να επαναλάβουν το πείραμα, παράγοντας αυτή τη φορά ωάρια χρησιμοποιώντας και πάλι βλαστικά κύτταρα ποντικιών.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024