Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δίπλα σε γεωλογικό θησαυρό θα προσεδαφιστεί η επόμενη αποστολή στον Άρη

Δίπλα σε γεωλογικό θησαυρό θα προσεδαφιστεί η επόμενη αποστολή στον Άρη

Έπειτα από πολύμηνες μελέτες και συζητήσεις, η NASA ανακοίνωσε την τοποθεσία του Άρη όπου θα προσεδαφιστεί το Curiosity, το μεγαλύτερο τροχοφόρο ρομπότ που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα. Η αμερικανική υπηρεσία επέλεξε τελικά τον γιγάντιο κρατήρα Gale, στου οποίου τα ιζήματα κρύβεται το γεωλογικό χρονικό του πλανήτη.

Η NASA ανακοίνωσε την τοποθεσία όπου θα προσεδαφιστεί το Curiosity, ο νέος προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που θα μελετήσει τον Άρη. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος μετά από πολύμηνη αναζήτηση κατέληξε τελικά στον κρατήρα Gale μέσα στον οποίο υπάρχει ένα «βουνό» ιζημάτων ύψους 5 χλμ!

Η τοποθεσία κρίθηκε ιδανική επειδή η μελέτη των ιζημάτων εκτός των άλλων είναι πιθανό να οδηγήσει στον εντοπισμό ενδείξεων ή και αποδείξεων για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη

Ο εξερευνητής

Το Curiosity έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου και έχει ως αποστολή να μελετήσει το έδαφος και πετρώματα του Άρη αναζητώντας γεωλογικές και κλιματικές πληροφορίες για τον πλανήτη καθώς και χημικά ίχνη ζωής.

Πρόκειται για ένα μεγάλο τροχοφόρο που εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές, ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφει εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψεις, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.

Η αποστολή

Ο κρατήρας Gale έχει διάμετρο 154 χλμ και στο εσωτερικό του βρίσκονται αναχώματα ιζημάτων που έχουν ύψος 5 χλμ. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς σχηματίστηκε αυτό το «βουνό» αλλά πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν το δέλτα ενός ποταμού όταν στον Άρη υπήρχε νερό σε υγρή μορφή.

Το ρομπότ θα ξεκινήσει από τους πρόποδες των αναχωμάτων και θα αρχίσει προσεκτικά την ανάβαση σε αυτά. «Αν ξεκινήσεις από την βάση ενός σωρού στρωμάτων και αρχίσεις να ανεβαίνεις προς την κορυφή του είναι σαν να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα. Πιστεύουμε ότι ο κρατήρας Gale θα είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που θα μιλάει για την περιβαλλοντική εξέλιξη του Άρη» δήλωσε ο Τζον Γκρότζινγκερ, επικεφαλής της αποστολής.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024