Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίηση για το πρώτο πολυανθεκτικό στέλεχος γονόρροιας

Προειδοποίηση για το πρώτο πολυανθεκτικό στέλεχος γονόρροιας

Το πρώτο στέλεχος γονόρροιας (βλεννόρροιας) με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του σεξουαλικό μεταδιδόμενου νοσήματος αναγνωρίστηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία ανησυχεί τώρα για παγκόσμια εξάπλωση.

Το πρώτο στέλεχος γονόρροιας (βλεννόρροιας) με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του σεξουαλικό μεταδιδόμενου νοσήματος αναγνωρίστηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών.

Τα τελευταία χρόνια, το βακτήριο της γονόρροιας (Neisseria gonorrhoeae) είχε αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά, παράμενε όμως ευαίσθητο σε μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται κεφαλοσπορίνες.

Τώρα, ερευνητές αναφέρουν ότι αναγνώρισαν ένα νέο στέλεχος του βακτηρίου, με την ονομασία H041, το οποίο παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιβιοτικά αυτής της κατηγορίας.

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Ιαπωνία, ωστόσο η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι το νέο μικρόβιο θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

«Η ανακάλυψή μας είναι ανησυχητική αλλά και προβλέψιμη» δήλωσε στο AFP ο Μάγκνους Ουνέμο του Σουηδικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την Παθογόνο Neisseria.

«Από τότε που τα αντιβιοτικά έγιναν η στάνταρτ θεραπεία για τη γονόρροια τη δεκαετία του 1940, το βακτήριο αυτό έχει δείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς ανθεκτικότητας σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχό του» εξήγησε.

Οι Ουνέμο και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα στα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, που πραγματοποιείται στον Καναδά.

Η γονόρροια είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα -μόνο στις ΗΠΑ προσβάλλει 700.000 ανθρώπους το χρόνο.

Έως και οι μισές από τις προσβεβλημένες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρό.

Έπειτα από μια περίοδο επώασης λίγων ημερών, η λοίμωξη προκαλεί τσούξιμο στα γεννητικά όργανα, ειδικά κατά την ούρηση, και μπορεί να συνοδεύεται από πυώδεις εκκρίσεις από την ουρίθρα. Χωρίς θεραπεία μπορεί να επεκταθεί στον οργανισμό και να προσβάλλει ακόμα και την καρδιά και τις αρθρώσεις.

Το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής επαφής. Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο αλλά δεν τον μηδενίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024