Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόρο άνθρακα επιβάλλει στις ρυπογόνες επιχειρήσεις η Αυστραλία

Φόρο άνθρακα επιβάλλει στις ρυπογόνες επιχειρήσεις η Αυστραλία

Από το επόμενο καλοκαίρι οι 500 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Αυστραλία θα πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι θα φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του κόστους. Η χώρα έχει μεγάλα αποθέματα λιθάνθρακα, από τον οποίο καλύπτει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Από το επόμενο καλοκαίρι οι 500 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Αυστραλία θα πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι θα φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του κόστους.

«Η κατά κεφαλή ρύπανση άνθρακα που μας αναλογεί είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο» δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ. «Έχουμε πολλά να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην κούρσα που τρέχει ο υπόλοιπος κόσμος» είπε.

Προφανώς αναφερόταν στο γεγονός ότι η Αυστραλία είναι μεγάλος εξαγωγέας και καταναλωτής λιθάνθρακα, από τον οποίο καλύπτει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο φόρος άνθρακα είναι το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει το στόχο της για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2000, μέχρι το 2020.]

Η Καμπέρα ελπίζει τώρα ότι ο φόρος θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να στραφούν σε πιο πράσινες λύσεις. Από την 1η Ιουλίου 2012, οι 500 επιχειρήσεις με τις υψηλότερες εκπομπές θα πληρώνουν 23 δολάρια Αυστραλίας (17 ευρώ) για κάθε μετρικό τόνο CO2, ποσό που θα αυξάνεται κατά 2,5% μέχρι το 2015, οπότε σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εγχώρια αγορά άνθρακα στα πρότυπα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Γκίλαρντ, μέχρι το 2015 ο φόρος θα έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 160 εκατ. μετρικούς τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 45 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Αντιμέτωπη με τις ανησυχίες των καταναλωτών για μετακύλιση του κόστους, η Γκίλαρντ διαβεβαίωσε ότι εννιά στα δέκα νοικοκυριά θα λάβουν ενίσχυση υπό τη μορφή φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων.

Το επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά (για ηλεκτρικό και φυσικό αέριο) εκτιμάται από την κυβέρνηση στα 9,90 δολάρια Αυστραλίας ανά εβδομάδα.

Οι διαβεβαιώσεις δεν έπεισαν τον επικεφαλής των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ο οποίος επέμεινε ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί και χαρακτήρισε μάλιστα το σχέδιο «σοσιαλισμό μεταμφιεσμένο σε αγάπη για το περιβάλλον».

Φόρο άνθρακα επιβάλλουν σήμερα αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ινδία έχει επιβάλλει φόρο μόνο στο λιθάνθρακα.

Σχέδια για φόρο άνθρακα προωθούν τώρα η ΕΕ και αρκετές ακόμα χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024