Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη στον κόσμο έγκριση θεραπείας με βλαστικά κύτταρα

Πρώτη στον κόσμο έγκριση θεραπείας με βλαστικά κύτταρα

Η Νότιος Κορέα έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει θεραπεία με βλαστικά κύτταρα -μια τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα πειραματικά σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του εμφράγματος.

Η Νότιος Κορέα έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει θεραπεία με βλαστικά κύτταρα -μια τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα πειραματικά σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του εμφράγματος.

Η έγκριση της θεραπείας, την οποία ανέπτυξε η νοτιοκορεατική FCB-Pharmicell, ίσως αποδειχθεί σημαντικό ορόσημο στην ιατρική των βλαστοκυττάρων.

Είναι επίσης ορόσημο για τη βιοϊατρική κοινότητα της Νοτίου Κορέας, η οποία δείχνει να επιστρέφει στο προσκήνιο της έρευνας, πέντε χρόνια μετά το σοβαρό σκάνδαλο με τον Δρ Χουάνγκ Γου-σουκ, ο οποίος δημοσίευσε ψευδή στοιχεία σε μια πολυσυζητημένη μελέτη για τη θεραπευτική κλωνοποίηση.

Η θεραπεία της FCB-Pharmicell, με την ονομασία Hearticellgram-AMI, έλαβε επίσημη έγκριση έπειτα από έξι χρόνια κλινικών δοκιμών σε θύματα εμφράγματος.

«Είναι η πρώτη θεραπεία με βλαστοκύτταρα που εγκρίνεται για κλινική χρήση όχι μόνο για την Κορέα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στο Reuters ο Σονγκ Χάε-μαν, πρόεδρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Γιονσέι της Σεούλ, στο οποίο διενεργήθηκαν οι δοκιμές.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η FCB-Pharmicell δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα αποτελέσματα των μελετών της σε αναγνωρισμένη επιστημονική επιθεώρηση -διαβεβαίωσε πάντως ότι θα το κάνει.

Η εταιρεία ανέφερε πάντως ότι οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας κατά 6%, κατά μέσο όρο, έξι μήνες μετά την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας.

Στη θεραπεία Hearticellgram-AMI, οι γιατροί αρχικά απομονώνουν σωματικά βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών του ασθενούς, όσο γίνεται νωρίτερα μετά το έμφραγμα. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια διοχετεύονται με ένεση απευθείας στην καρδιά, όπου εγκαθίστανται και διαφοροποιούνται σε μυικά κύτταρα.

Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται πειραματικά και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν έχει όμως λάβει έγκριση σε άλλες χώρες.

Εφόσον η FCB-Pharmicell δημοσιεύσει τα ευρήματά της, και πείσει τη διεθνή ερευνητική κοινότητα για το δυναμικό της θεραπείας, η Νότιος Κορέα ίσως καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στη βιοϊατρική έρευνα.

Η χώρα θεωρείτο κάποτε παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Όλα άλλαξαν το 2005, όταν οι έλεγχοι έδειξαν ότι ο Δρ Χουάνγκ Γου-σουκ έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι ήταν ο πρώτος ερευνητής που κατάφερε να δημιουργήσει έμβρυα κλωνοποιώντας πραγματικούς ασθενείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024