Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mπλόκο της ΕΕ στους σπόρους που ενοχοποιούνται για τις επιδημίες E.coli

Mπλόκο της ΕΕ στους σπόρους που ενοχοποιούνται για τις επιδημίες E.coli

H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τις εισαγωγές σπόρων από Αίγυπτο, τους οποίους ενοχοποιούν οι τελευταίες έρευνες για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το μορατόριουμ καλύπτει και τα όσπρια.

H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τις εισαγωγές σπόρων από Αίγυπτο, τους οποίους ενοχοποιούν οι τελευταίες έρευνες για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το μορατόριουμ καλύπτει και τα όσπρια.

Η απόφαση της ΕΕ έρχεται μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για 24 συσκευασίες με τους ύποπτους σπόρους τριγωνέλλας που έχουν ήδη πωληθεί στη Βόρειο Ελλάδα.

Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα.

Το μαγείρεμα καταστρέφει το μικρόβιο και τις τοξίνες του, ωστόσο τα φύτρα καταναλώνονται συνήθως ωμά.

Για την παραγωγή φύτρων, οι σπόροι αφήνονται να βλαστήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Μπλόκο

Στις 30 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσαν ότι οι επιδημίες σε Γερμανία και Γαλλία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στην κατανάλωση φύτρων τριγωνέλλας που παρήχθησαν από αιγυπτιακούς σπόρους.

Την Τρίτη 4 Ιουλίου, έκθεση για λογαριασμό της ΕΕ κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Η έκθεση μας οδηγεί στην απόφαση να αποσύρουμε ορισμένους αιγυπτιακούς σπόρους από την αγορά της ΕΕ και να επιβάλουμε προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές όλων των σπόρων και των οσπρίων που προέρχονται από αυτή τη χώρα» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Τζον Ντάλι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι αρχές θα πρέπει να καταστρέψουν όλες τις παρτίδες που εισήχθησαν από το 2009 έως σήμερα από την εταιρεία που παρήγαγε τις μολυσμένες παρτίδες.

Το όνομα της εταιρείας δεν δημοσιοποιήθηκε.

Το τοξικό στέλεχος τoυ βακτηρίου Escherichia coli, με την ονομασία STEC O104:H4, προσέβαλε πάνω από 4.000 άτομα στη Γερμανία και σκότωσε τουλάχιστον 49. Μια μικρότερη επιδημία εκδηλώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024