Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρός αστεροειδής πέρασε ανάμεσα στη Γη και δορυφόρους τηλεπικοινωνιών

Μικρός αστεροειδής πέρασε ανάμεσα στη Γη και δορυφόρους τηλεπικοινωνιών

Ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος λεωφορείου πλησίασε τη Γη περισσότερο και από τους γεωστατικούς δορυφόρους, πριν τελικά κάνει μια στροφή φουρκέτα και χαθεί ξανά στο αχανές Διάστημα. Ακόμα πάντως κι αν είχε βρεθεί σε πορεία πρόσκρουσης, ο αστεροειδής θα είχε διαλυθεί φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα.

Ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος λεωφορείου πλησίασε τη Γη περισσότερο και από τους γεωστατικούς δορυφόρους, πριν τελικά κάνει μια στροφή φουρκέτα και χαθεί ξανά στο αχανές Διάστημα.

Ο μικρός αστεροειδής 2011 MD ανακαλύφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και εκτιμάται ότι είχε διάμετρο από 5 έως 20 μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα και δεν θα έφτανε στο έδαφος αν βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Σώματα αυτού του μεγέθους εισέρχονται στην ατμόσφαιρα μία φορά ανά έξι χρόνια, κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, ο αστεροειδής ή κομήτης που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια εκτιμάται ότι είχε διάμετρο γύρω στα δέκα χιλιόμετρα.

Ο 2011 MD περνούσε πάνω από το νότιο Ατλαντικό, έξω από τις ακτές της Ανταρκτικής, όταν έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρας. Υπό την επήρεια του γήινου βαρυτικού πεδίου, ο βράχος έκανε μια απότομη στροφή και χάθηκε κινούμενος προς τα βόρεια (εικόνα κάτω).

Πέρασε πολύ πάνω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος κινείται σε ύψος περίπου 350 χιλιομέτρων, πολύ πιο κάτω όμως από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων, οι οποίοι κινούνται σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Τη διέλευση του 2011 MD παρακολουθούσε προσεκτικά το πρόγραμμα NEO της NASA που επαγρυπνεί για αντικείμενα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη. Μέχρι σήμερα έχει αναγνωρίσει 8.110 «κοντινά στη Γη αντικείμενα», από τα οποία τα 1.237 θεωρούνται «δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς».

Ο 2011 MD είναι ο δεύτερος αστεροειδής φέτος που περνά σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από τη Γη. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο διαστημικός βράχος 2011 CQ1 πλησίασε στα 5.470 χιλιόμετρα, πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο αστεροειδή που έχει γίνει αντιληπτός ως σήμερα.


Η τροχιά που ακολούθησε ο αστεροειδής σύμφωνα με τη NASA

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024