Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εφαρμογή για smartphone αφουγκράζεται τους υπερήχους των νυχτερίδων

Εφαρμογή για smartphone αφουγκράζεται τους υπερήχους των νυχτερίδων

Οι χρήστες κινητών iPhone και Android μπορούν τώρα να συνδράμουν στη μελέτη των νυχτερίδων κατεβάζοντας μια εφαρμογή για την ηχογράφηση των υπερηχητικών τσιρίδων. To iBats app αναπτύχθηκε από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ελπίζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών για την καταγραφή των ιπτάμενων τρωκτικών σε διάφορες χώρες.

Οι χρήστες κινητών iPhone και Android μπορούν τώρα να συνδράμουν στη μελέτη των νυχτερίδων κατεβάζοντας μια εφαρμογή για την ηχογράφηση των υπερηχητικών τσιρίδων.

Η εφαρμογή iBats αντικαθιστά τις τρεις ογκώδεις συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ηχογράφηση νυχτερίδων με ένα smartphone και ένα μικρόφωνο υπερήχων.

Αναπτύχθηκε από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ελπίζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών για την καταγραφή των ιπτάμενων τρωκτικών στη Βρετανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Το λογισμικό του iBats καταγράφει τους ήχους 900 ειδών νυχτερίδας που χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό (κάτι σαν ιπτάμενο σόναρ) για να εντοπίσουν την τροφή και να βρουν το δρόμο τους.

Οι εθελοντές θα μπορούν να ανεβάζουν τις ηχογραφήσεις σε έναν κεντρικό διακομιστή, όπου το λογισμικό του συστήματος αναγνωρίζει το είδος και χαρτογραφεί τη γεωγραφική εξάπλωσή του.

Το iBats δεν είναι η πρώτη επιστημονική εφαρμογή για smartphone -το αμερικανικό ίδρυμα Smithsonian παρουσίασε πρόσφατα ένα app που αναγνωρίζει τα είδη των δέντρων από φωτογραφίες των φύλλων τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024