Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιδέες για διαστρικά ταξίδια ζητά το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ιδέες για διαστρικά ταξίδια ζητά το αμερικανικό Πεντάγωνο

Πρώτα ήταν ο Πόλεμος των Άστρων, το διαβόητο δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Τώρα, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρχίζει να φλερτάρει και με το Star Trek, καθώς ζητά ιδέες για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλα άστρα.

Πρώτα ήταν ο Πόλεμος των Άστρων, το διαβόητο δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Τώρα, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρχίζει να φλερτάρει και με το Star Trek, καθώς ζητά ιδέες για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλα άστρα.

Συνολικά 150 προτάσεις κατατέθηκαν αυτό το μήνα στο διαγωνισμό που οργάνωσε η DARPA, η φουτουριστική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του Πενταγώνου. Οι συμμετοχές δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα όμως με αξιωματούχους του υπουργείου η λίστα περιλαμβάνει «μεγάλα ονόματα».

Ενδιαφέρον να συμμετάσχει είχε εξάλλου εκδηλώσει ο Κρεγκ Βέντερ, ο εκατομμυριούχος γενετιστής που διάβασε το πρώτο ανθρώπινο γονιδίωμα, και σήμερα ασχολείται με τη δημιουργία συνθετικών μορφών ζωής.

Ο νικητής του υπερφιλόδοξου διαγωνισμού της DARPA θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο και θα λάβει χρηματικό έπαθλο μισού εκατομμυρίου δολαρίων (ο διαγωνισμός θα κοστίσει συνολικά ένα εκατομμύριο).

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ντέιβιντ Νέιλαντ, διευθυντής του Γραφείου Τακτικής Τεχνολογίας της DARPA, τα χρήματα θα διατεθούν για μια πρώτη επεξεργασία της καλύτερης ιδέας, την οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει σε περίπου έναν αιώνα κάποια ιδιωτική κοινοπραξία.

Οι ρομποτικές, μη επανδρωμένες αποστολές αποκλείονται -το Πεντάγωνο δεν αρκείται σε τίποτα λιγότερο από ζωντανούς ανθρώπους στο διαστρικό διάστημα.

Όμως αυτός ο στόχος φαντάζει σήμερα απείρως δύσκολος. To πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο, ο Εγγύτατος Κενταύρου (Proxima centauri), απέχει 4,24 έτη φωτός, δηλαδή γύρω στα 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Όπως παραδέχεται ο Νέιλαντ, το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος θα χρειαζόταν πάνω από 4.000 χρόνια για να φτάσει στον προορισμό.

Προφανώς, οποιαδήποτε πρόταση για διαστρικά ταξίδια θα πρέπει να αφορά ανθρώπους διατεθειμένους να ζήσουν, να αναπαραχθούν και να πεθάνουν καθ’ οδόν.

Πολλοί, βέβαια, δεν θεωρούν ότι ο διαγωνισμός αξίζει τα λεφτά του. «Όταν κοιτά κανείς το σύμπαν των πραγμάτων στα οποία πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα, αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων» σχολίασε ο Στιβ Έλις, αντιπρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης Φορολογούμενοι για την Κοινή Λογική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024