Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα τεχνική παρέμβασης στη γενετική πληροφορία

Νέα τεχνική παρέμβασης στη γενετική πληροφορία

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η κυστική ίνωση ή η μυϊκή δυστροφία χάρη στην ανάπτυξη μια τεχνικής που μπορεί να επιδιορθώσει τον γενετικό κώδικα. Η τεχνική που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester αξιοποιεί μικρά μόρια RNA και αποτελεί μια εντελώς νέα προσέγγιση αποκατάστασης μεταλλάξεων. Αν και η εν λόγω τεχνική είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην αντιμετώπιση του 30% των γενετικών ασθενειών.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η κυστική ίνωση ή η μυϊκή δυστροφία χάρη στην ανάπτυξη μια τεχνικής που μπορεί να επιδιορθώσει τον γενετικό κώδικα. Η τεχνική που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester αποτελεί μια εντελώς νέα προσέγγιση αποκατάστασης μεταλλάξεων. Αν και η εν λόγω τεχνική είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην αντιμετώπιση του 30% των γενετικών ασθενειών.

Η σημασία της πρωτεϊνοσύνθεσης

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Βασικοί συντελεστές της κυτταρικής ζωής είναι οι πρωτεΐνες, η καλή λειτουργία των οποίων εξασφαλίζει την υγεία των κυττάρων και του οργανισμού. Οι οδηγίες για τη σύνθεση των πρωτεϊνών μας βρίσκονται στο DNA μας, πράγμα που σημαίνει ότι μια λάθος οδηγία («μετάλλαξη» στη γλώσσα των βιολόγων) οδηγεί στη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που λειτουργεί πλημμελώς ή και καθόλου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester εστίασαν σε έναν τύπο μετάλλαξης ο οποίος οδηγεί στην σύνθεση κοντύτερων πρωτεϊνών. Ειδικότερα, οι οδηγίες για τη σύνθεση των πρωτεϊνών που υπάρχουν στο DNA μας καθορίζουν και το που θα σταματήσει η πρωτεϊνοσύνθεση. Υπάρχουν όμως μεταλλάξεις οι οποίες οδηγούν στην πρόωρη λήξη της πρωτεϊνοσύνθεσης, και έτσι οι πρωτεΐνες που παράγονται είναι μικρότερου μεγέθους και μη λειτουργικές.

Εντυπωσιακή επιδιόρθωση

Χρησιμοποιώντας μικρές αλληλουχίες RNA, οι ερευνητές πέτυχαν να επιδιορθώσουν τις μεταλλάξεις και έτσι συνεχίστηκε η πρωτεϊνοσύνθεση δημιουργώντας ολόκληρες λειτουργικές πρωτεΐνες. Ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα του πειραματισμού τους. Και ενώ δηλώνουν ότι αυτός βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, δεν μπορούν να μην εκφράσουν την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες που ανοίγει σε σχέση με μελλοντική αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024