Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αναξιόπιστα» τα γενετικά τεστ που απευθύνονται σε ιδιώτες

«Αναξιόπιστα» τα γενετικά τεστ που απευθύνονται σε ιδιώτες

Τα γενετικά τεστ που προσφέρουν για το ευρύ κοινό δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα για τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, διαπιστώνουν Ολλανδοί ερευνητές. Δεδομένου ότι πολλές παθήσεις οφείλονται σε περίπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε πολυάριθμους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι προβλέψεις είναι ακόμα παρακινδυνευμένες.

Λίγα προσφέρουν τα εξατομικευμένα γενετικά τεστ στους καταναλωτές ισχυρίζονται τώρα Ολλανδοί ειδικοί, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες εκτός του DNA που επηρεάζουν την υγεία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ως προς τις υπηρεσίες και τα αποτελέσματα που προσφέρουν τα εξατομικευμένα τεστ, οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Έρασμος», στο Ρότερνταμ, διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ιατρικές προβλέψεις για την υγεία των ατόμων που είχαν αγοράσει τα ακριβοπληρωμένα πακέτα εξετάσεων παίζονταν κορώνα-γράμματα.

Τα προσωπικά γενετικά τεστ αναλύουν χιλιάδες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, σηματοδοτώντας έτσι την προδιάθεση του κάθε οργανισμού να παρουσιάσει μια νόσο.

Γενετικά τεστ στο μικροσκόπιο

Η ομάδα των Ολλανδών επιστημόνων συνέκρινε τα αποτελέσματα γενετικών τεστ δύο ανταγωνιστικών, μεταξύ τους, εταιρειών. Είδε λοιπόν ότι τα περισσότερα τεστ των δύο εταιρειών έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τον κίνδυνο εμφάνισης της ίδιας νόσου! Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες διαφωνούν ως το πόσο συχνά εμφανίζονται στον γενικό πληθυσμό συγκεκριμένες ασθένειες.

Άλλο ένα σημαντικό λάθος που εντόπισαν οι επιστήμονες, ήταν το γεγονός ότι τα γενετικά τεστ επικεντρώνονταν μόνο στους γενετικούς παράγοντες, τη στιγμή που ως γνωστόν σημαντικό έως και πρωταρχικό ρόλο για την εμφάνιση κάποιων ασθενειών παίζουν επίσης το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού οι ειδικοί προχώρησαν στην προσομοίωση γενετικών πληροφοριών που αφορούσαν συνολικά 100.000 άτομα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τη φόρμουλα των εταιρειών deCODEme και 23andME, για να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης οκτώ κοινών ιατρικών προβλημάτων -μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν το έμφραγμα, ο καρκίνος του προστάτη, η κοιλιοκάκη, η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και ο διαβήτης.

«Όταν είδαμε αναλυτικά τα αποτελέσματα ως προς τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε ο κάθε εθελοντής, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος Δρ Σεσίλ Γιάνσενς.

Τα ευρήματα της ομάδας της πρόκειται να παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρώπινης Γενετικής.

Μονόπλευρες και ανακριβείς οι γενετικές εξετάσεις;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα συγκεκριμένα τεστ είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών, όπως π.χ. η ηλικία, η διατροφή, η σωματική άσκηση, το ενδεχόμενο κάποιος να είναι καπνιστής. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου» εξηγεί η ειδικός.

«Μάλιστα στην περίπτωση πιο περίπλοκων ασθενειών, εάν παραληφθούν οι μη-γενετικοί παράγοντες, τότε μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο μέρος της γενικής εικόνας της υγείας του ασθενούς και χάνουμε το γενικό νόημα» καταλήγει η Δρ Γιάνσενς.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα και ελέγχους γύρω από τη νέα «μόδα» των εξατομικευμένων αυτών εξετάσεων, των οποίων η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις εκτοξεύεται στα ύψη.

Ήδη αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τεστ είναι «χάσιμο χρημάτων» καθώς προσφέρουν παραπλανητικά αποτελέσματα ως προς το μέλλον της υγείας των καταναλωτών.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024