Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλοί επιστήμονες στο εδώλιο για το φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα

Ιταλοί επιστήμονες στο εδώλιο για το φονικό σεισμό της Λ’ Άκουιλα

Έξι Ιταλοί σεισμολόγοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, θα δικαστούν το Σεπτέμβριο για ανθρωποκτονία, κατηγορούμενοι ότι καθησύχασαν τους κατοίκους της Λ' Άκουιλα, λίγες ημέρες πριν από το σεισμό που σκότωσε 309 άτομα το 2009.

Έξι Ιταλοί σεισμολόγοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, θα δικαστούν το Σεπτέμβριο για ανθρωποκτονία, κατηγορούμενοι ότι καθησύχασαν τους κατοίκους της Λ’ Άκουιλα, λίγες ημέρες πριν από το σεισμό που σκότωσε 309 άτομα το 2009.

Οι έξι επιστήμονες, καθώς και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, απάρτιζαν την επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο σεισμού, έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις για αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Έπειτα από την προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία αυτή την εβδομάδα, το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε να μην απορρίψει την υπόθεση και να παραπέμψει τους επτά σε δίκη.

Σχολιάζοντας την επιστολή που υπέγραψαν χιλιάδες επιστήμονες για να υποστηρίξουν τους κατηγορούμενος, ο δημόσιος κατήγορος παραδέχτηκε ότι η επιτροπή δεν μπορούσε να προβλέψει το σεισμό. Υποστήριξε όμως ότι οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για τον κίνδυνο σεισμού παρά την επιστημονική αβεβαιότητα.

Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, η υπόθεση είναι πιθανό να εστιαστεί σε μια δήλωση που είχε κάνει στις 31 Μαρτίου 2009 ο Μπερνάρντο Ντε Μπερναρντίνις, τότε τεχνικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας:

«Η επιστημονική κοινότητα μού αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς υπάρχει μια συνεχιζόμενη απελευθέρωση [σεισμικής] ενέργειας. Η κατάσταση δείχνει ευνοϊκή» είχε πει τότε ο Ντε Μπερναρντίνις στους κατοίκους της πόλης.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων δεν έχουν κοινή υπερασπιστική γραμμή. Η πλευρά του Ντε Μπερναρντίνις υποστηρίζει ότι η επίμαχη δήλωση ανταποκρινόταν στις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είτε τον διαψεύδουν είτε αλληλοκατηγορούνται.

Ο Ένζο Μπόσκι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, δήλωσε έκπληκτος για την προσαγωγή του σε δίκη. Όπως επισήμανε, στην Ιταλία συμβαίνουν κάθε μέρα δεκάδες σεισμικές δονήσεις. «Αν προειδοποιούσαμε το κοινό κάθε φορά, πιθανότατα θα κατηγορούμαστε για αδικαιολόγητη αναστάτωση» σχολίασε.

Δικαιολογημένη θεωρεί πάντως τη δίκη ο φυσικός Βινσένζο Βιτορίνι, ο οποίος έχασε τη σύζυγο και την κόρη του στο σεισμό: «Κανείς μας δεν θέλει να δικάσει την επιστήμη» είπε. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σεισμός δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί, και ότι η εκκένωση της περιοχής δεν ήταν ρεαλιστική επιλογή. Το μόνο που θέλαμε ήταν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για τον κίνδυνο προκειμένου να λάβουμε μόνοι μας αποφάσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024