Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τις νίκες στα τηλεπαιχνίδια, ο Watson εκπαιδεύεται ως παντογνώστης γιατρός

Μετά τις νίκες στα τηλεπαιχνίδια, ο Watson εκπαιδεύεται ως παντογνώστης γιατρός

Η σύγχρονη ιατρική είναι πια τόσο εξειδικευμένη και περίπλοκη, ώστε κανείς γιατρός δεν είναι δυνατόν να τα ξέρει όλα. Κανείς, εκτός ίσως από τον Watson, τον υπερυπολογιστή της IBM που νίκησε τους ανθρώπους στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!, χάρη στην ικανότητά του να κατανοεί την απλή, καθημερινή ομιλία.

Η σύγχρονη ιατρική είναι πια τόσο εξειδικευμένη και περίπλοκη, ώστε κανείς γιατρός δεν είναι δυνατόν να τα ξέρει όλα. Κανείς, εκτός ίσως από τον Watson, τον υπερυπολογιστή της IBM που νίκησε τους ανθρώπους στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!, χάρη στην ικανότητά του να κατανοεί την απλή, καθημερινή ομιλία.

Σύμφωνα με τη μεγάλη εταιρεία υπολογιστών, το σύστημα εκπαιδεύεται ώστε να δίνει διαγνώσεις για οποιαδήποτε ασθένεια, απλά ακούγοντας τη λίστα με τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς.

Στην περίπτωση του Jeoprdy!, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν τις ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνει ο παρουσιαστής, ο υπερυπολογιστής χρειάστηκε να τροφοδοτηθεί με εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία, άρθρα ειδήσεων, ακόμα και σενάρια ταινιών.

Για τη νέα του καριέρα ως παντογνώστης γιατρός, ο υπολογιστής καταβροχθίζει τώρα ιατρικά εγχειρίδια και άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Μαθαίνει επίσης ιατρική από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που του δίνουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σε επίδειξη του συστήματος για το Associated Press, o Watson κλήθηκε να εξετάσει έναν φανταστικό ασθενή με πρόβλημα στο μάτι. Με βάση τα στοιχεία που του δόθηκαν -θολή όραση, οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας, διαμονή στο Κονέκτικατ, ο υπερυπολογιστής κατέληξε ότι ο ασθενής είναι 75% πιθανό να πάσχει από τη νόσο του Λάιμ.

Πρότεινε μάλιστα αγωγή με το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη, μέχρι που έμαθε
ότι η ασθενής είναι έγκυος, οπότε χρειάστηκε να αλλάξει αντιβιοτικό.

«Η νόσος του Λάιμ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, αυτό όμως δεν συμβαίνει συχνά. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει τον Watson!» σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Χέρμπερτ Τσέις, ο οποίος βοηθά στην εκπαίδευση του συστήματος.

Σε περίπου δύο χρόνια, εκτιμά η IBM, ο Watson θα μπορεί να απαντά στα ερωτήματα που του υποβάλλουν οι γιατροί μέσω κινητών τηλεφώνων, υπό τη μορφή απλών ερωτήσεων. Θα είναι πάντα διαθέσιμος στην περίπτωση σπάνιων ασθενειών, και ποτέ δεν θα αρνείται να δώσει μια δεύτερη γνώμη.

Σοφότερος από τον ανταγωνισμό

Στην αμερικανική αγορά λειτουργεί ήδη μια άλλη ιατρική βάση δεδομένων που προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχες με του Watson.

To σύστημα Isabel της Isabel Healthcare δίνει κι αυτό πιθανές διαγνώσεις, σε σειρά φθίνουσας πιθανότητας, και εξυπηρετεί σήμερα μεμονωμένα ιατρεία (με κόστος μερικών χιλιάδων δολαρίων το χρόνο) μέχρι μεγάλες εταιρείες νοσοκομείων (έως και 400.000 δολάρια το χρόνο).

Σύμφωνα όμως με τον Δρ Τσέις, ο Watson αφενός είναι ταχύτερος, αφετέρου είναι σε θέση να καταλαβαίνει ακόμα και μη ιατρικούς όρους. «Ο Watson γνωρίζει ότι «δυσκολία στην κατάποση» σημαίνει «δυσφαγία»» εξήγησε ο εκπαιδευτής του συστήματος.

Επισήμανε μάλιστα ότι στο μέλλον ο Watson δεν θα περιορίζεται στα επιστημονικά συγγράμματα αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τα σχόλια των ίδιων των ασθενών, για παράδειγμα διαβάζοντας τα ιστολόγιά τους.

«Αυτά που έχουν να πουν οι ασθενείς για τις θεραπείες τους δεν πρέπει να αγνοούνται απλά και μόνο επειδή είναι ανεκδοτολογικά στοιχεία» επισήμανε ο καθηγητής.

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι ο Watson δεν δίνει μόνο μία διάγνωση, αλλά μια λίστα πιθανών διαγνώσεων με το αντίστοιχο ποσοστό αξιοπιστίας. Αυτό, εκτιμά ο Δρ Τσέις, θα βοηθούσε τους γιατρούς να μην ξεχνούν ότι τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Αν ένας ασθενής έχει 95% πιθανότητα να πάσχει από μια ασθένεια χ, υπάρχει ακόμα 1 στις 20 πιθανότητες να πάσχει από κάτι άλλο» εξήγησε ο καθηγητής.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, παρά τη σοφία του, ο Watson καμιά φορά κάνει παράξενα, παιδαριώδη λάθη. Στο Jeopardy, για παράδειγμα, μπερδεύτηκε και είπε ότι ο Πικάσο είναι καλλιτεχνικό ρεύμα, και ότι το Τορόντο βρίσκεται όχι στον Καναδά αλλά στις ΗΠΑ.

Όσο σοφή κι αν είναι η μηχανή, προς το παρόν χρειάζεται και κάποιον ανθρώπινο γιατρό δίπλα της πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των ασθενών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024