Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι φώκιες «βλέπουν» με τα μουστάκια τους μέσα στο νερό

Οι φώκιες «βλέπουν» με τα μουστάκια τους μέσα στο νερό

Πολύτιμα για την ανίχνευση τροφής – και όχι μόνο – αποτελούν τα μουστάκια για τις φώκιες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, τις βοηθούν να ξεχωρίζουν διάφορα σχήματα και μεγέθη μέσα στο νερό.

Default Administrator

Πολύτιμα για την ανίχνευση τροφής – και όχι μόνο – αποτελούν τα μουστάκια για τις φώκιες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, τις βοηθούν να ξεχωρίζουν διάφορα σχήματα και μεγέθη μέσα στο νερό.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με την βοήθεια μιας 12χρονης φώκιας ονόματι Χένρι, της οποίας έδεσαν τα μάτια και της φόρεσαν ειδικά ακουστικά για να μην έχει οπτικοακουστικά ερεθίσματα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι με τα μουστάκια τους τα χαριτωμένα ζώα είναι σε θέση να «διαβάζουν» τους κυματισμούς που δημιουργούνται γύρω από διάφορα αντικείμενα μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μπορούν να γνωρίζουν το μέγεθος και το σχήμα τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαζαν τον εκπαιδευμένο Χένρι να κολυμπήσει μέχρι έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε μία πισίνα. Εκεί, έβαζαν στο νερό διάφορα κουπιά και τα κουνούσαν επιτρέποντας στον Χένρι να λαμβάνει τους κυματισμούς των αντικειμένων με τα μουστάκια του.

Σε περίπτωση που οι κυματισμοί ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους, τότε ο Χένρι ακουμπούσε ένα μικρό πλαστικό μπαλάκι, για να δείξει ότι το σήμα που λάμβανε ήταν αλλιώτικο.

Μουστάκια όπως …μάτια

Προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν ότι ο Χένρι ήταν σε θέση να διακρίνει με τα μουστάκια του αντικείμενα μεγέθους μόλις 3,6 εκατοστών, ενώ μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ορθογώνιου ή ενός τριγωνικού κουπιού και κατά πόσο η επιφάνεια του ήταν κυματιστή ή επίπεδη.

Φάνηκε ακόμη, ότι οι φώκιες μπορούν να εντοπίσουν και να ακολουθήσουν διερχόμενα ψάρια, ακόμη και 35 δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά τους.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής Βολφ Χάνκε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα συγκεκριμένα θηλαστικά αφού κυνηγούν κυρίως σε σκοτεινά νερά.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για μια φώκια, η οποία πρέπει να αποφασίσει αστραπιαία κατά πόσο το ψάρι ή το αντικείμενο που μόλις πέρασε είναι ενδιαφέρον ώστε να το ακολουθήσει» λέει ο ίδιος.

ΒήμαScience

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024