Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους χακτιβιστές Anonymous επιρρίπτει ευθύνες η Sony για τις υποκλοπές

Στους χακτιβιστές Anonymous επιρρίπτει ευθύνες η Sony για τις υποκλοπές

Η διαδικτυακή οργάνωση Anonymous, γνωστή για της κυβερνοεπιθέσεις της εναντίον όσων δεν συνεργάστηκαν με το WikiLeaks, άνοιξε έμμεσα το δρόμο για τους χάκερ που υπέκλεψαν δεδομένα για 100 εκατομμύρια παίκτες βιντεοπαιχνιδιών, υποστηρίζει τώρα η Sony.

Η διαδικτυακή οργάνωση Anonymous, γνωστή για της κυβερνοεπιθέσεις της εναντίον όσων δεν συνεργάστηκαν με το WikiLeaks, άνοιξε έμμεσα το δρόμο για τους χάκερ που υπέκλεψαν δεδομένα για 100 εκατομμύρια παίκτες βιντεοπαιχνιδιών, υποστηρίζει τώρα η Sony.

Οι άγνωστοι δράστες υπέκλεψαν κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα, πιθανώς και αριθμούς πιστωτικών καρτών, στη διάρκεια δύο ξεχωριστών εισβολών στο PlayStation Network και στις διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας Qriocity και Sony Online Entertainment.

Στην περίπτωση της τελευταίας υπηρεσίας, η Sony εντόπισε στα συστήματα που παραβιάστηκαν ένα ύποπτο αρχείο με την ονομασία Anonymous, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι «χακτιβιστές», πάντως, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις με βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube. Δεν απέκλεισαν πάντως το ενδεχόμενο κάποιο μέλος της οργάνωσης να είχε ανάμειξη στην υποκλοπή.

Οι Anonymous είχαν πράγματι εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Sony μέσω της τακτικής DoS -επιθέσεις στις οποίες χιλιάδες υπολογιστές συνδέονται ταυτόχρονα στον διακομιστή στόχο και τον θέτουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης.

Την ίδια τακτική είχαν εφαρμόσει εξάλλου για να επιτεθούν στους δικτυακούς τόπους της Visa, της Mastercard και του PayPal, επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν δωρεές υπέρ του WikiLeaks.

Στην περίπτωση της Sony, αιτία για τις επιθέσεις ήταν η απόφαση της εταιρείας να κυνηγήσει στα δικαστήρια έναν χάκερ.

Η Sony πιστεύει ότι οι δράστες της υποκλοπής βρήκαν ευκαιρία να εισβάλουν στα συστήματά της την ώρα που οι μηχανικοί της προσπαθούσαν να αποκρούσουν την επίθεση των Anonymous. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι δράστες ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις.

Ο ισχυρισμός της εταιρείας για το ρόλο των Anonymous εμφανίστηκε σε επιστολή της προς το αμερικανικό Κογκρέσο που εξετάζει την υπόθεση. Η δικαιολογία δεν φαίνεται να έπεισε, δεδομένου ότι η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής επέκρινε σφοδρά τον ιαπωνικό γίγαντα.

Η Sony παραδέχτηκε ότι επικοινώνησε με τις αμερικανικές αρχές δύο ημέρες αφότου αντελήφθη την ηλεκτρονική εισβολή, και δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους του FBI παρά πέντε μέρες αργότερα.

Η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, η Μέρι Μόνο Μακ, επέκρινε επίσης τη Sony για το γεγονός ότι η εισβολή ανακοινώθηκε πρώτα σε εταιρικό ιστολόγιο, αντί να γνωστοποιηθεί άμεσα στα θύματα.

«Η Sony ανάγκασε τους καταναλωτές να αναζητήσουν πληροφορίες, αντί να αποδεχθεί την ευθύνη να τους ενημερώσει η ίδια» επισήμανε η Μόνο Καν.

Και οι τρεις υπηρεσίες της Sony που δέχτηκαν επίθεση παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024