Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό αμφισβήτηση οι ενδείξεις για «επιδημία αυτισμού»

Υπό αμφισβήτηση οι ενδείξεις για «επιδημία αυτισμού»

Η συχνότητα του αυτισμού δεν είναι μικρότερη στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά, δείχνει μελέτη που κάλυψε όλη την επικράτεια της Βρετανίας. Το συμπέρασμα αυτό δείχνει να διαψεύδει τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση της συχνότητας αυτής της αναπτυξιακής διαταραχής -ακόμα και οι υπεύθυνοι της μελέτης δηλώνουν ότι εξεπλάγησαν.

Η συχνότητα του αυτισμού δεν είναι μικρότερη στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά, δείχνει μελέτη που κάλυψε όλη την επικράτεια της Βρετανίας. Το συμπέρασμα αυτό δείχνει να διαψεύδει τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση της συχνότητας αυτής της αναπτυξιακής διαταραχής -ακόμα και οι υπεύθυνοι της μελέτης δηλώνουν ότι εξεπλάγησαν.

Ο αυτισμός, ή ορθότερα οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, παρουσιάζουν ένα τεράστιο εύρος όσον αφορά τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους. Στην ηπιότερη μορφή, το σύνδρομο του Άσπεργκερ, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν μόνο ήπια προβλήματα κοινωνικότητας, ενώ στις σοβαρότερες μορφές οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας, και επαναλαμβάνουν ψυχαναγκαστικά συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες είχαν δείξει ότι ο αυτισμός πλήττει σχεδόν το 1% των παιδιών, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ (πιθανώς και σε πολλές άλλες χώρες).

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η συχνότητα του αυτισμού είχε παρουσιάσει δραματική αύξηση το διάστημα 2002-2009. Το ίδιο υποδείκνυαν ορισμένες μελέτες στη Βρετανία.

Και οι προειδοποιήσεις των ειδικών για «επιδημία» αύξησαν το ερευνητικό ενδιαφέρον για την κατανόηση αυτής της παράξενης διαταραχής.

Αν όμως υπάρχει όντως μια «επιδημία» της διαταραχής, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί, το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι μικρότερο στις προηγούμενες γενιές σε σχέση με τη σημερινή.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ευσταθεί: το ποσοστό των ασθενών μεταξύ των ατόμων άνω των 16 ετών είναι επίσης 1%, καταλήγει η νέα μελέτη στο Archives of General Psychiatry.

To αποτέλεσμα «προκάλεσε έκπληξη σε όλους μας» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Τράολα Μπρούγκα, ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Λέστερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αν η μελέτη μας είναι σωστή, βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο θέμα της «επιδημίας» αυτισμού» είπε.

Ο Δρ Μπρούγκα δηλώνει μάλιστα ότι συμφωνεί με ορισμένες προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πραγματική αύξηση στη συχνότητα της διαταραχής, αλλά μια αύξηση στα περιστατικά στα οποία γίνεται επίσημη διάγνωση.

«Απλά σημαίνει ότι όλο και περισσότερος κόσμος παρουσιάζεται [στους γιατρούς] και αναγνωρίζεται» εξήγησε ο ερευνητής. Παλαιότερα, αντίθετα, τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν ότι πάσχουν από νοητική υστέρηση.

Η τελευταία μελέτη χρησιμοποίησε σε δεδομένα από ευρύτερη έρευνα για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας. Βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 7.000 νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία, καθώς και σε κλινική εκτίμηση όλων των «ύποπτων» περιπτώσεων που αναγνωρίστηκαν από τις συνεντεύξεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς από τους ενήλικες στους οποίους οι ερευνητές διέγνωσαν αυτισμό δεν γνώριζε ότι πάσχει.

Ο Δρ Μπρούγκα θεωρεί αξιόπιστα τα συμπεράσματα της μελέτης του, επισημαίνει όμως ότι αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024