Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαετίες θα κρατήσει η «κατάρα» του ηφαιστείου λάσπης στην Ιάβα

Δεκαετίες θα κρατήσει η «κατάρα» του ηφαιστείου λάσπης στην Ιάβα

Το ηφαίστειο λάσπης που εμφανίστηκε ξαφνικά στην Ιάβα το 2006, πιθανότατα λόγω μιας γεώτρησης πετρελαϊκής εταιρείας, θα συνεχίσει να πνίγει την περιοχή με δύσοσμη λάσπη και εύφλεκτα αέρια για ακόμα 30 χρόνια, δείχνουν οι προσομοιώσεις ερευνητών.

Το ηφαίστειο λάσπης που εμφανίστηκε ξαφνικά στην Ιάβα το 2006, πιθανότατα λόγω μιας γεώτρησης πετρελαϊκής εταιρείας, θα συνεχίσει να πνίγει την περιοχή με δύσοσμη λάσπη και εύφλεκτα αέρια για ακόμα 30 χρόνια, δείχνουν οι προσομοιώσεις ερευνητών.

Το ηφαίστειο «Λούσι», στα ανατολικά του ινδονησιακού νησιού, έχει εκτοπίσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 42.000 κατοίκους. Η λίμνη λάσπης έχει καταπιεί 12 χωριά, τα οποία βρίσκονται πλέον στα 15 μέτρα βάθος. Δεκατρείς άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί ακόμα έχουν υποστεί εγκαύματα από την ανάφλεξη των αερίων που αναβλύζουν στην επιφάνεια.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα χρειαστούν 26 χρόνια μέχρι να εκτονωθεί η έκρηξη σε διαχειρίσιμα επίπεδα» αναφέρει στο AFP o Ρίτσαρντ Ντέιβις, καθηγητής Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ντέραμ στη Βρετανία.

Η εκτίμηση, δημοσιευμένη στo βρετανικό Journal of the Geological Society, βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα, στα οποία τροφοδοτήθηκαν σεισμικά δεδομένα και μετρήσεις από δύο γεωτρήσεις φυσικού αερίου σε σχετικά μικρή απόσταση.

«Στη μέση της λίμνης, δηλαδή στο κέντρο του ηφαιστείου, υπάρχει ένα φρεάτιο 50 μέτρα πλατύ. Υπάρχουν όμως και 166 άλλα φρεάτια που εμφανίστηκαν σε αυτά τα τέσσερα και πλέον χρόνια» αναφέρει ο Δρ Ντέιβις.

«Κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει στην περιοχή. Τελικά, οι επιπτώσεις του ηφαιστείου πιθανότατα θα αυξηθούν» προειδοποιεί.

Εκτιμά ότι, μέχρι να μετριαστεί η ροή της λάσπης γύρω στο 2037, το έδαφος στη γύρω περιοχή θα υποχωρήσει και θα δημιουργήσει μια κοιλότητα γεμάτη λάσπη, με βάθος από 95 έως 475 μέτρα.

Η ξαφνική εμφάνιση της Λούσι στις 29 Μαΐου του 2009 αποδίδεται από την ινδονησιακή κυβέρνηση σε σεισμό, ο οποίος είχε σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα σε απόσταση 280 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες αποδίδουν το φαινόμενο στις δραστηριότητες της εταιρείας Lapindo Brantas. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η εταιρεία απέτυχε να τοποθετήσει ένα προστατευτικό πλαίσιο στο φρεάτιο μιας γεώτρησης, με αποτέλεσμα νερό και αέριο από το υπέδαφος να ανέλθουν με μεγάλη πίεση στην επιφάνεια.

Τις μέρες που ακολούθησαν, οι επιστήμονες και οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να σφραγίσουν τον κρατήρα με γιγάντιες τσιμεντένιες μπάλες.

Το εγχείρημα απέτυχε και το ηφαίστειο συνέχισε να ξερνά 40 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων την ημέρα. Η ροή λάσπης έχει πέσει τώρα περίπου στις 4 πισίνες, η καταστροφή όμως συνεχίζεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024