Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δραματικές οι διαστάσεις της παράνομης αποψίλωσης στη ζούγκλα της Βόρνεο

Δραματικές οι διαστάσεις της παράνομης αποψίλωσης στη ζούγκλα της Βόρνεο

Οι παράνομες εταιρείες μεταλλευμάτων και φοινικέλαιου που αποψιλώνουν την πολύτιμη ζούγκλα της Βόρνεο είναι πολλές εκατοντάδες, παραδέχτηκε η κυβέρνηση της Ινδονησίας, η οποία υπόσχεται τώρα καλύτερη αστυνόμευση. Η Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα και φιλοξενεί είδη όπως η τίγρη και ο ουραγκοτάγκος, τα οποία κρέμονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Οι παράνομες εταιρείες μεταλλευμάτων και φοινικέλαιου που αποψιλώνουν την πολύτιμη ζούγκλα της Βόρνεο είναι πολλές εκατοντάδες, παραδέχτηκε η κυβέρνηση της Ινδονησίας, η οποία υπόσχεται τώρα καλύτερη αστυνόμευση.

Το νησί της Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι
εξαιρετικά πλούσιο σε βιοποικιλότητα και φιλοξενεί είδη όπως η τίγρη και
ο ουραγκοτάγκος, τα οποία κρέμονται σήμερα στο χείλος της εξαφάνισης.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ινδονησιακό υπουργείο Δασών παραδέχτηκε μόνο το 20% των εταιρειών που έχουν φυτείες στην ινδονησιακή πλευρά του νησιού λειτουργούν με νόμιμες άδειες. Όσον αφορά τα ορυχεία, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συνολικά 352 εταιρείες φυτειών και 615 μεταλλευτικές βιομηχανίες δραστηριοποιούνται στο κεντρικό Καλιμάνταν, την ινδονησιακή πλευρά της Βόρνεο (το νησί είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι).

«Μαφία των δασών»

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από έρευνα που διέταξε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «μαφία των δασών», ένα ευρύ κύκλωμα επιχειρηματιών, γεωργών και κυβερνητικών αξιωματούχων που φαίνεται να δρα εκτός ελέγχου.

Κυρίως λόγω της αποψίλωσης του υγρού τροπικού δάσους, από τις βιομηχανίες φοινικέλαιου και χαρτιού, η Ινδονησία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου.

Η διαφθορά είναι εξαιρετικά διαδεδομένη: Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας διαπίστωνε πέρυσι ότι συντονιστής, χρηματοδότης και μεσολαβητής για την παράνομη υλοτομία είναι ο ίδιος ο ινδονησιακός στρατός.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιοντχογιόνο έθεσε φέτος σε εφαρμογή διετές μορατόριουμ στην αποψίλωση των φυσικών δασών και των τυρφώνων. Τώρα, όμως, κατηγορείται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι παραχώρησε νέες άδειες λίγο πριν από την ενεργοποίηση του μορατόριουμ την 1η Ιανουαρίου.

Από τους πλέον ενεργούς υπερασπιστές του δάσους είναι η Νορβηγία, η οποία υποσχέθηκε πέρυσι οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

*Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές στην πλευρά της Βόρνεο που ανήκει στη Μαλαισία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Η δεκαετής μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε μια έκταση 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να μετατραπεί σε φυτεία φοινικόδεντρων, προκειμένου να μελετηθούν οι συνέπειες στο οικοσύστημα. Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, χρηματοδότης της μελέτης είναι η Sime Darbi, μια μαλαισιανή εταιρεία φοινικέλαιου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024