Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες μιας «χαμένης φυλής» του Αμαζονίου

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες μιας «χαμένης φυλής» του Αμαζονίου

Σπάνιες φωτογραφίες, που δείχνουν μέλη μιας φυλής με ελάχιστες έως καθόλου επαφές με τον έξω κόσμο, δόθηκαν στη δημοσιότητα ως μέσο πίεσης κατά της παράνομης υλοτομίας, της κυριότερης απειλής για τους απομονωμένους πολιτισμούς του Αμαζονίου.

Σπάνιες φωτογραφίες, που δείχνουν μέλη μιας φυλής με ελάχιστες έως καθόλου επαφές με τον έξω κόσμο, δόθηκαν στη δημοσιότητα ως μέσο πίεσης κατά της παράνομης υλοτομίας, της κυριότερης απειλής για τους απομονωμένους πολιτισμούς του Αμαζονίου.

Ενήλικες και παιδιά με τα πρόσωπα βαμμένα κόκκινα κοιτούν έκπληκτοι το ελικόπτερο που τους φωτογραφίζει. Στα χέρια τους κρατούν τόξα και λόγχες, ενώ δίπλα στα πόδια τους διακρίνονται καλάθια γεμάτα καρπούς παπάγιας και μανιόκας.

Η τοποθεσία κρατείται μυστική για λόγους προστασίας της «χαμένης φυλής».

Όπως αναφέρει το AFP, οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων (Funai) της Βραζιλίας, έναν κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των αυτοχθόνων.

«Οι παράνομοι υλοτόμοι θα καταστρέψουν αυτόν τον αυτόχθονα λαό. Είναι απολύτως απαραίτητο να τους σταματήσει η κυβέρνηση του Περού πριν να είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Στίβεν Κόρεϊ, διευθυντής της οργάνωσης Survival International, η οποία συνόδευσε μέλη της Funai στη συγκεκριμένη πτήση.

Η Funai είχε δημοσιοποιήσει ανάλογες φωτογραφίες και στο παρελθόν (διαβάστε εδώ και εδώ), υποστηρίζοντας ότι οι Περουβιανοί υλοτόμοι αναγκάζουν τους ιθαγενείς να τραπούν σε φυγή και να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές της γειτονικής Βραζιλίας.

Τη γνησιότητα των φωτογραφιών φαίνεται να επιβεβαιώνει η Coiab, μια οργάνωση των Ινδιάνων του Αμαζονίου: «Είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη αυτών των λαών, γι΄αυτό και υποστηρίζουμε τη χρήση αυτών των εικόνων που το αποδεικνύουν» δήλωσε ο συντονιστής της οργάνωσης Μάρκος Απουρίνα.

Σύμφωνα με τη Funai, στην περιοχή της Βραζιλίας επιζούν 67 φυλές που δεν διατηρούν επαφές με τον έξω κόσμο, αν και γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Στην τελευταία απογραφή της χώρας καταγράφηκαν 500.000 αυτόχθονες, οι οποίοι ζουν μεταξύ των 190 εκατομμυρίων υπόλοιπων Βραζιλιάνων.

Οι πρόγονοί τους είχαν σχεδόν εξολοθρευτεί από τους Ευρωπαίους κατακτητές και τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους.

Οι περισσότεροι αυτόχθονες της Αμερικής είναι απόγονοι Ασιατών που έφτασαν στην Αμερική πριν από 13 με 17 χιλιάδες χρόνια, διασχίζοντας μια γέφυρα ξηράς που συνέδεε τότε τη Σιβηρία με την Αλάσκα.

Εξαίρεση αποτελούν οι Ράπα Νούι, ιθαγενείς που ζούσαν στο Νησί του Πάσχα έξω από τη Χιλή, οι οποίοι είναι απόγονοι ναυτικών από την Πολυνησία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024