Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχε να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη το ιαπωνικό Ακατσούκι

Απέτυχε να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη το ιαπωνικό Ακατσούκι

Απέτυχε η δεύτερη απόπειρα της Ιαπωνίας να θέσει σκάφος σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη. O δορυφόρος Ακατσούκι προσπέρασε την Αφροδίτη και συνελήφθη τελικά από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, ένα λάθος που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει έξι χρόνια μέχρι να επαναλάβει την προσπάθεια.

Απέτυχε η δεύτερη απόπειρα της Ιαπωνίας να θέσει σκάφος σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη. O δορυφόρος Ακατσούκι προσπέρασε την Αφροδίτη και συνελήφθη τελικά από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, ένα λάθος που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει έξι χρόνια μέχρι να επαναλάβει την προσπάθεια.

Πέντε μήνες μετά την εκτόξευσή του από την Ιαπωνία, το Ακατσούκι («Χαραυγή») έφτασε την Τρίτη στη γειτονιά της Αφροδίτης και πυροδότησε τον κινητήρα του για να επιβραδύνει και να συλληφθεί από το βαρυτικό της πεδίο. Όπως φαίνεται, όμως, η επιβράδυνση δεν ήταν αρκετή.

Το σκάφος άργησε να να επικοινωνήσει εκ νέου με τη Γη και οι υπεύθυνοι της αποστολής διαπίστωσαν την Τετάρτη ότι δεν είχε τεθεί σε ελλειπτική τροχιά -είχε προσπεράσει το στόχο του και βρισκόταν πλέον σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Το Ακατσούκι «φαίνεται πάντως να λειτουργεί και ίσως μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά όταν περάσει από την Αφροδίτη έξι χρόνια από σήμερα» δήλωσε ο Χιτόσι Σοένο της JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Αεροδιαστήματος).

Η αποστολή είναι σχεδιασμένη να αναζητήσει ενδείξεις πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας και ίσως εξηγήσει γιατί η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός ακραίου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Αφροδίτη, δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης, έχει ίδιο μέγεθος με τη Γη, είναι όμως απόλυτα αφιλόξενη: η επιφάνεια φλέγεται στους 400 βαθμούς Κελσίου και τα παχιά, αδιαφανή σύννεφα βρέχουν διαρκώς βιτριόλι.

Το Ακατσούκι, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, είναι η δεύτερη απόπειρα της Ιαπωνίας να φτάσει σε άλλο πλανήτη. Μια προηγούμενη αποστολή στον Άρη εκτοξεύτηκε το 1998, επλήγη όμως από τεχνικά προβλήματα και τερματίστηκε πρόωρα το 2003.

Η αποτυχία του Χαγιαμπούσα αντισταθμίζεται πάντως από τη μεγάλη φετινή επιτυχία της JAXA, η οποία κατάφερε να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από αστεροειδή. Μετά την επίσκεψη στον αστεροειδή Ιτοκάβα, η κάψουλα της αποστολής Χαγιαμπούσα έπεσε με αλεξίπτωτο στην Αυστραλία τον περασμένο Ιούνιο.

Η Ιαπωνία έχει εξάλλου σημαντική εμπειρία στις διαστημικές επιχειρήσεις -το 1970 έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που κατάφερε να θέσει δορυφόρο σε τροχιά.

Τα τελευταία χρόνια όμως η Ιαπωνία επισκιάζεται από τις διαστημικές επιτυχίες της Κίνας, η οποία έγινε το 2003 η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά.

Η JAXA προειδοποιεί τώρα την ιαπωνική κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός των 2 δισ. δολαρίων το χρόνο δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός. «Το Ακατσούκι ήταν φιλόδοξο πρόγραμμα αν σκεφτεί κανείς τη χαμηλή τιμή» σχολίασε ο Μακότο Μιβάντα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Αν η χρηματοδότηση δεν αυξηθεί θα μας προσπεράσουν σύντομα η Κίνα και η Ινδία» εκτίμησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024