Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Microsoft λανσάρει το Windows Phone 7

H Microsoft λανσάρει το Windows Phone 7

Ενάμισι χρόνο μετά την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για κινητά, η Microsoft παρουσίασε τη Δευτέρα τo Windows Phone 7, το οποίο ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της εταιρείας να κατακτήσει την αγορά των smartphone. Υποστήριξη για οθόνες αφής, χιλιάδες εφαρμογές, κοινωνική δικτύωση και παιχνίδια στο Xbox Live είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Ενάμισι χρόνο μετά την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για κινητά, η Microsoft παρουσίασε τη Δευτέρα τo Windows Phone 7, το οποίο ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της εταιρείας να κατακτήσει την αγορά των smartphone.

Το νέο λογισμικό, εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο Windows Mobile, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Νέα Υόρκη.

Οι πρώτες συσκευές από τις εταιρείες Samsung, LG και HTC αναμένονται στην ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσει η αντίστοιχη συσκευή της Dell.

Το νέο λειτουργικό σύστημα, του οποίου η ανάπτυξη διήρκεσε τρία χρόνια, υποστηρίζει οθόνες αφής και εμφανίζει τα εικονίδια των εφαρμογών ως «πλακάκια», τα οποία ο χρήστης μπορεί να μετακινεί πάνω στην οθόνη (στην ένθετη αριστερά, η οθόνη έναρξης).

Τo WP7 υποστηρίζει επίσης εφαρμογές τρίτων. Όπως είπε στην παρουσίαση ο Στιβ Μπάλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, υπάρχουν ήδη «εκατοντάδες χιλιάδες» προγραμματιστές και εταιρείες αναπτύσσουν εφαρμογές για το Windows Phone.

Το λειτουργικό ενσωματώνει επίσης το λογισμικό Zune για την αναπαραγωγή μουσικής, το People Hub για σύνδεση στο Windows Live και το Facebook, και το Games Hub για σύνδεση στα online παιχνίδια του Xbox Live.

Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να ανοίγουν και να επεξεργάζονται έγγραφα με τη φορητή έκδοση του Microsoft Office.

Στην εκτέλεση εφαρμογών το WP7 προσφέρει πολυδιεργασία (multitasking), όχι όμως πλήρη. Ο χρήστης μπορεί να ανοίξει μια εφαρμογή ενώ μιλάει στο τηλέφωνο ή ακούει μουσική, δεν μπορεί όμως να τρέξει δύο εφαρμογές ταυτόχρονα.

Επίσης, το WP7 προς το παρόν δεν υποστηρίζει Flash -όπως και το iPhone της Apple. Απουσιάζει επίσης η δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης (copy and paste), η οποία όμως θα είναι διαθέσιμη «στις αρχές του 2011».

Αντεπίθεση

Αν και η κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί μόλις στο 1% των ετήσιων εσόδων της Microsoft, το WP7 είναι «κεφαλαιώδους» σημασίας για την εταιρεία, εκτιμά ο αναλυτής της Morgan Stanley Άνταμ Χολτ.

Την ίδια γνώμη έχει και ο Ρέιμον Λάμας της IDC: «Σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα, αυτό είναι έντεκα» σχολίασε.

Η Microsoft είχε κάποτε σημαντικό μερίδιο στην αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, σήμερα όμως είναι ουραγός πίσω από τα iPhone της Apple και των κινητών με το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Στην πρώτη θέση των λειτουργικών για smartphone παραμένει το Symbian της Nokia.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Microsoft αναγκάστηκε να αποσύρει το κινητό τηλέφωνο Kin, το οποίο προοριζόταν για τους νεαρούς χρήστες, αλλά δεν γνώρισε καμία απήχηση στην αμερικανική αγορά στους τρεις μήνες της ζωής του.

Ίσως το Windows Phone 7 να κάνει τη διαφορά, αν καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία των Windows 7 για τα PC.

«Αν και το WP7 κάνει ντεμπούτο εν μέσω έντονου ανταγωνισμού, η Microsoft φαίνεται ότι έχει αναπτύξει μια βιώσιμη πλατφόρμα, η οποία ίσως βοηθήσει την εταιρεία να κερδίσει αξιοπιστία στην αγορά των κινητών» εκτίμησε ο Άνταμ Χολτ της Morgan Stanley.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024