Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιορτή της απίθανης επιστήμης με παρωδία των βραβείων Νόμπελ

Γιορτή της απίθανης επιστήμης με παρωδία των βραβείων Νόμπελ

Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο για να συλλέξουν δείγματα μύξας από φάλαινες, και οι βιολόγοι που ανακάλυψαν ότι οι νυχτερίδες απολαμβάνουν το στοματικό σεξ, είναι μερικοί από τους νικητές των βραβείων Nobel Ig, τα οποία απονεμήθηκαν και φέτος σε μια ασυνήθιστη τελετή στο Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο για να συλλέξουν δείγματα μύξας από φάλαινες, και οι βιολόγοι που ανακάλυψαν ότι οι νυχτερίδες απολαμβάνουν το στοματικό σεξ, είναι δύο από τους νικητές των βραβείων Nobel Ig, τα οποία απονεμήθηκαν σε μια ασυνήθιστη τελετή των Χάρβαρντ.

Τα χιουμοριστικά βραβεία, τα οποία τιμούν τις έρευνες που «σε κάνουν πρώτα να γελάς, και μετά να σκεφτείς», απονέμονται κάθε χρόνο από το φοιτητικό περιοδικό Annals of Improbable Research (Χρονικό της Απίθανης Έρευνας). Είναι μια καθιερωμένη παρωδία των Βραβείων Νόμπελ, των οποίων οι νικητές θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Nικητές προηγούμενων ετών, όπως πραγματικοί νομπελίστες, δεν είχαν πρόβλημα να εμφανιστούν στην τελετή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και να απονείμουν τα φετινά βραβεία, τα οποία μάλιστα σχολιάζουν την επικαιρότητα των τελευταίων ετών περιλαμβάνοντας εταιρείες όπως η BP και η Lehman Brothers:

Βιολογία: Μιν Ταν, Γκάρεθ Τζόουνς και συνεργάτες. Συγκέντρωσαν ντοκουμέντα για τη συνήθεια του στοματικού σεξ σε νυχτερίδες των φρούτων. «Οι παρατηρήσεις μας είναι οι πρώτες που δείχνουν ότι υπάρχει συστηματική πεολειχία σε ενήλικα ζώα πλην του ανθρώπου» έγραφαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση PLoS One.

Μηχανική:
Κορίνα Ατσεβέντα-Ουάιτχαους και συνεργάτες. Επινόησαν μια νέα μέθοδο για τη συλλογή δειγμάτων ρινικής βλέννας και αέρα εκπνοής από θαλάσσια κήτη. Η τεχνική περιλαμβάνει «ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο που πετά πάνω από μια φάλαινα καθώς αναδύεται και πιάνει την εκπνοή της φάλαινας σε τρυβλία Πετρί συνδεδεμένα στην κάτω πλευρά του ελικόπτερου» εξηγούν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Ιατρική: Σάιμον Ρίτβενλντ και Ίλια βαν Μπιστ. Ανακάλυψαν ότι μια βόλτα με τρενάκι ρόλερ-κόστερ μετριάζει τα συμπτώματα του άσθματος.

Σχεδιασμός Μεταφορών: Τοσιγιούκι Νακαγκάκι και συνεργάτες. Χρησιμοποίησαν μύκητες που σχηματίζουν γλίτσα για να προσδιορίσουν τις βέλτιστες διαδρομές στις σιδηροδρομικές τροχιές.

Φυσική: Λίαν Πάρκιν, Σίλα Ουίλιαμς και Πατρίσια Πριστ. Διαπίστωσαν ότι όσοι φορούν κάλτσες πάνω από τα παπούτσια είναι πιο απίθανο να γλιστρήσουν στον πάγο.

Ειρήνης: Ρίτσαρντ Στίβενς, Τζον Άτκινς και Άντριου Κίνγκστον Επιβεβαίωσαν την παλιά πεποίθηση ότι κάποιος που χτυπάει το πόδι του ανακουφίζεται από τον πόνο αν αντιδράσει βρίζοντας.

Δημόσιας Υγείας: Μάνιουελ Μπαρμπέιτο και συνεργάτες. Απέδειξαν πειραματικά ότι τα μούσια των ερευνητών συγκεντρώνουν μικρόβια.

Διοίκηση Επιχειρήσεων: Αλεσάντρο Πλουκίνο και συνεργάτε. Απέδειξαν μαθηματικά ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα τα πήγαιναν καλύτερα αν έδιναν προαγωγές στην τύχη.

Χημεία: BP, Έρικ Άνταμς, Σκοτ Σοκολόφσκι και συνεργάτες. Κατάφεραν να διαψεύσουν την παλιά πεποίθησης ότι το νερό και το πετρέλαιο δεν αμειγνύονται.

Οικονομικών: Στα στελέχη και τους διευθυντές των Lehman Brothers, Goldman Sachs, AIG, Bear Stearns, Merril Lynch και Magnetar. Βραβεύονται για τη δημιουργία και προώθησης νέων επενδυτικών τακτικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024