Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Υπερβολικές» οι εκτιμήσεις για την απώλεια πάγου σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

«Υπερβολικές» οι εκτιμήσεις για την απώλεια πάγου σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Η απώλεια πάγου από τη Δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία είναι περίπου η μισή από ό,τι έδειχναν προηγούμενες εκτιμήσεις, υπολογίζουν ερευνητές που έλαβαν υπόψη τη συνεχιζόμενη παραμόρφωση του γήινου φλοιού.

Η απώλεια πάγου από τη Δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία είναι περίπου η μισή από ό,τι έδειχναν προηγούμενες εκτιμήσεις, υπολογίζουν ερευνητές που έλαβαν υπόψη την παραμόρφωση του γήινου φλοιού.

Την τελευταία διετία, αναφέρει το AFP, αρκετές ερευνητικές ομάδες είχαν εκτιμήσει ότι η Δυτική Ανταρκτική χάνει 132 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, ενώ η Γροιλανδία 230 δισ. τόνους.

Στην πραγματικότητα, η ετήσια απώλεια είναι περίπου 104 γιγατόνοι στη Γροιλανδία και 32 γιγατόνοι στην Ανταρκτική, εκτιμά η νέα μελέτη στο Nature Geoscience.

Αυτό θα σήμαινε ότι το λιώσιμο των πάγων αντιστοιχεί στο 30%, και όχι στο 50%, της παρατηρούμενης ανόδου στη στάθμη των θαλασσών. Το υπόλοιπο θα αντιστοιχούσε στη διαστολή του νερού λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις, αναφέρει η ερευνητική ομάδα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ στην Ολλανδία, δεν λάμβαναν υπόψη το φαινόμενο της «ισοστατικής διόρθωσης» στο γήινο φλοιό.

Όπως εξηγεί ο Μπερτ Βερμέρσεν, επικεφαλής της μελέτης, οι γιγάντιοι παγετώνες που κάλυπταν μεγάλο μέρος της Γης μέχρι πριν 10.000 χρόνια συμπίεζαν τον φλοιό με το αστρονομικό τους βάρος.

Μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων, ο φλοιός άρχισε να ανασηκώνεται, και η κίνηση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αναπήδηση του φλοιού μετακινεί προς τα πάνω ορισμένες περιοχές και προς τα κάτω ή προς τα πλάγια άλλες, παρακείμενες περιοχές.

Για παράδειγμα, το έδαφος της νότιας Γροιλανδίας υποχωρεί λόγω της ανοδικής κίνησης του φλοιού που πιεζόταν κάποτε από πάγους στη Βόρειο Αμερική.

Το φαινόμενο ήταν γνωστό αλλά είχε υποτιμηθεί, εκτιμά ο Δρ Βερμέρσεν.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα καλύμματα πάγου της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής λιώνουν με τη μισή περίπου από την ταχύτητα που είχε αρχικά προβλεφθεί» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.

Ο ερευνητής υπολόγισε την «ισοστατική
διόρθωση» σε συνεργασία με τη NASA, χρησιμοποιώντας χάρτες του γήινου βαρυτικού πεδίου, δεδομένα
από συσκευές GPS και μετρήσεις της πίεσης στον ωκεάνιο πυθμένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024