Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέσω USB flash η «χειρότερη κυβερνοεπίθεση στον αμερικανικό στρατό»

Μέσω USB flash η «χειρότερη κυβερνοεπίθεση στον αμερικανικό στρατό»

H σοβαρότερη μέχρι σήμερα παραβίαση συστημάτων του Πενταγώνου προήλθε από έναν οδηγό flash που μόλυνε φορητό υπολογιστή του στρατού με κατασκοπευτικό λογισμικό, παραδέχτηκε η αμερικανική κυβέρνηση. Το περιστατικό συνέβη το 2008 στη Μέση Ανατολή και αποδίδεται σε «ξένη υπηρεσία πληροφοριών».

H σοβαρότερη μέχρι σήμερα παραβίαση συστημάτων του Πενταγώνου προήλθε από ένα οδηγό flash που μόλυνε φορητό υπολογιστή του στρατούμε κατασκοπευτικό λογισμικό, παραδέχτηκε η αμερικανική κυβέρνηση. Το περιστατικό συνέβη το 2008 στη Μέση Ανατολή και αποδίδεται σε «ξένη υπηρεσία πληροφοριών».

Η υπόθεση, μέχρι σήμερα απόρρητη, αποκαλύφθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ουίλιαμ Λιν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Foreign Affairs.

O κακόβουλος κώδικας στη φορητή συσκευή «εξαπλώθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτός, τόσο σε διαβαθμισμένα όσο και σε μη διαβαθμισμένα συστήματα του Πενταγώνου, δημιουργώντας ουσιαστικά μια γέφυρα από την οποία μπορούσαν να μεταφερθούν δεδομένα σε διακομιστές υπό ξένο έλεγχο» γράφει ο Λιν.

Ήταν «η πλέον σοβαρή παραβίαση που έχει συμβεί ποτέ σε υπολογιστές του αμερικανικού στρατού, και ήταν για εμάς κλήση αφύπνισης» παραδέχεται.

Επισημαίνει ότι το περιστατικό ανάγκασε το υπουργείο Άμυνας να ενισχύσει την ψηφιακή του ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων μια νέα διοίκηση κυβερνοχώρου και αναπτύσσοντας «συστήματα ενεργού άμυνας».

Το Νοέμβριο του 2008, το Πεντάγωνο απαγόρευσε τους φορητούς οδηγούς flash που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δεδομένων από υπολογιστή σε υπολογιστή. Η απαγόρευση ήρθη φέτος αλλά με περιορισμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να ήταν η προέλευση της επίθεσης ή αν οι κυβερνοκατάσκοποι κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Τονίζει πάντως ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ευάλωτες στις απόπειρες ηλεκτρονικής κατασκοπίας και δολιοφθοράς: «Μερικοί αποφασισμένοι προγραμματιστές μπορούν, εάν εντοπίσουν ένα τρωτό σημείο, να απειλήσουν το παγκόσμιο δίκτυο διοικητικής μέριμνας των Ηνωμένων Πολιτειών, να κλέψουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, να τυφλώσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και να παρεμποδίσουν τη δυνατότητά τους να πλήττουν στόχους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024