Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξωτικό «υγρό μέταλλο» ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η Apple στις συσκευές της

Εξωτικό «υγρό μέταλλο» ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η Apple στις συσκευές της

Η Apple Inc. εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών από ένα παράξενο μεταλλικό υλικό που ονομάζεται Liquidmetal, δηλαδή υγρό μέταλλο. Η αισθητική και οι ιδιότητες του γυαλιστερού υλικού ταιριάζουν στην Apple, ωστόσο η τιμή του θα μπορούσε να αποδειχθεί απαγορευτική για ευρεία χρήση.

Η Apple Inc. εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών από ένα παράξενο μεταλλικό υλικό που ονομάζεται Liquidmetal, δηλαδή υγρό μέταλλο.

Το εξωτικό υλικό έχει δομή που μοιάζει περισσότερο με του γυαλιού παρά με των μετάλλων, και είναι ιδιαίτερα σκληρό χωρίς να είναι εύθραυστο όπως το γυαλί. Έχει επίσης ιδιότητες που θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τη διαδικασία κατασκευής των συσκευών.

Παραμένει πάντως άγνωστο αν η Apple ετοιμάζει όντως συσκευές με περίβλημα από το νέο υλικό. Η αισθητική του γυαλιστερού υλικού ταιριάζει με την αισθητική της Apple, ωστόσο η τιμή του θα μπορούσε να αποδειχθεί απαγορευτική για ευρεία χρήση.

Αποκλειστικότητα

Σύμφωνα με το Associated Press, η καλιφορνέζικη εταιρεία Liquidmetal Technologies, της οποίας τα προϊόντα βασίζονται σε έρευνες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, ενημέρωσε πρόσφατα τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι παραχώρησε στην Apple τα μόνιμα και αποκλειστικά δικαιώματα για χρήση της τεχνολογίας της σε ηλεκτρονικές συσκευές που απευθύνονται σε καταναλωτές.

Η εταιρεία διατηρεί τα δικαιώματα για άλλες χρήσεις της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα τα πολυτελή ρολόγια, οι πανάκριβες ρακέτες και οι ιατρικές συσκευές που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αγορά. Στην ένθετη εικόνα κάτω, ένα ρολόι με στεφάνη από Liquidmetal.

Τα διάφορα κράματα Liquidmetal περιέχουν σπάνια και ακριβά υλικά όπως το βηρύλλιο. Ορισμένα κράματα περιέχουν πλατίνα και η τιμή τους φτάνει τα 53 δολάρια ανά γραμμάριο.

Για την παραγωγή του υλικού, μεταλλικά κράματα αναμειγνύονται με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν ψυχθούν, κρυσταλλώνονται όπως το γυαλί.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των αντικειμένων που παράγονται με Liquidmetal είναι βγαίνουν από το καλούπι σχεδόν έτοιμα για χρήση και δεν χρειάζονται γυάλισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το υλικό δεν συστέλλεται όταν κρυώνει και επομένως δεν χάνει την επαφή με το καλούπι καθώς ψύχεται.

Η Apple ήδη βασίζεται πολύ στο μέταλλο: όλοι οι υπολογιστές Mac, εκτός από το φθηνότερο MacBook, έχουν περίβλημα από αλουμίνιο. Η εταιρεία έχει μάλιστα αρχίσει να παράγει τα περιβλήματα των φορητών υπολογιστών της και του Mac Mini από ενιαία μπλοκ αλουμινίου στα οποία χαράζονται κοιλότητες.

Με το Liquidmetal, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αντικατασταθεί πλήρως από καλούπια. Επιπλέον, το νέο υλικό δεν είναι τόσο μαλακό όσο το αλουμίνιο και είναι πιο ανθεκτικό στις γρατζουνιές και τα βαθουλώματα.

Παραμένει βέβαια αδιευκρίνιστο αν η Apple σκοπεύει όντως να χρησιμοποιήσει το εξωτικό υλικό και σε ποιες συσκευές της.

Η εταιρεία Liquidmetal δεν έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματά της μετά τη συμφωνία με την Apple, γεγονός πάντως είναι ότι προσέλαβε νέο διευθύνοντα σύμβουλο μόλις πέντε ημέρες μετά τις υπογραφές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024