Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οκτώ μέρες στον αέρα συμπληρώνει ρομποτικό ηλιακό αεροπλάνο

Οκτώ μέρες στον αέρα συμπληρώνει ρομποτικό ηλιακό αεροπλάνο

Το επίσημο ρεκόρ αντοχής για μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το βρετανικό Zephyr, ένα ηλιακό αεροπλάνο που απογειώθηκε στις 9 Ιουλίου και παραμένει στον αέρα κόβοντας κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο.

Το επίσημο ρεκόρ αντοχής για μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το βρετανικό Zephyr, ένα ηλιακό αεροπλάνο που παραμένει στον αέρα για όγδοη συνεχή ημέρα.

Το πρωτοποριακό Zephyr απογειώθηκε από βάση της Αριζόνα στις 9 Ιουλίου και μέχρι τις 17 Ιουλίου συνεχίζει να πετά σε κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο της αεροπορικής βάσης Γιούμα.

«Το Zephyr είναι βασικά το πρώτο «αιώνιο» αεροσκάφος» σχολίασε στο BBC ο Τζον Σάλτμαρς, επικεφαλής της ανάπτυξης του αεροπλάνου στη βρετανική εταιρεία αμυντικού και αεροδιαστημικού υλικού QinetiQ.

Ηλιακά αεροσκάφη που μετεωρίζονται επ΄αόριστον σε μεγάλο ύψος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον ως εναλλακτική λύση στους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ως αναμεταδότες για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς και σε παρατεταμένες επιστημονικές αποστολές.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ πτήσης για μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατείχε το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Global Hawk, γνωστό από τους πολέμους της Σερβίας και του Αφγανιστάν, το οποίο πέταξε για 30 ώρες και 24 λεπτά.

Το νέο ρεκόρ θα πρέπει τώρα να αναγνωριστεί επισήμως από τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία.
Η τελευταία έκδοση του Zephyr είναι 50% από το προηγούμενο μοντέλο και μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο στο κεντρικό τμήμα της ατράκτου.

Οι ηλιακοί συλλέκτες που καλύπτουν τα φτερά, με άνοιγμα 22,5 μέτρα, τροφοδοτούν τους έλικες που προωθούν το αεροπλάνο και φορτίζουν μπαταρίες για την πτήση στη διάρκεια της νύχτας.

Στόχος της QinetiQ είναι τώρα να παρατείνει την πτήση του Zephyr μέχρι τις δύο εβδομάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024