Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμφυτεύσιμο τηλεσκόπιο για την αποκατάσταση της όρασης εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Εμφυτεύσιμο τηλεσκόπιο για την αποκατάσταση της όρασης εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για μια νέα τεχνολογία κατά της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους: το «Εμφυτεύσιμο Τηλεσκόπιο Μινιατούρα» προορίζεται για μια μικρή μερίδα ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για μια νέα τεχνολογία κατά της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους: το «Εμφυτεύσιμο Τηλεσκόπιο Μινιατούρα» προορίζεται για μια μικρή μερίδα ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ανίατη αυτή πάθηση καταστρέφει την περιοχή του αμφιβληστροειδή που αντιστοιχεί στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Μέχρι σήμερα οι ηλικιωμένοι με προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς βασίζονται σε φορητά συστήματα φακών και σε γυαλιά με ειδικά τηλεσκόπια για να διαβάσουν ή να δουν τηλεόραση, έστω και με δυσκολία.

Το νέο «τηλεσκόπιο» της αμερικανικής VisionCare, σε μέγεθος μπιζελιού, εμφυτεύεται μόνο στο ένα μάτι για να βελτιώσει την κεντρική όραση, ενώ το άλλο μάτι μένει ως έχει για να προσφέρει περιφερική όραση.

Οι φακοί του συστήματος προβάλλουν μεγεθυμένες εικόνες από το κέντρο του οπτικού πεδίου σε περιφερειακές περιοχές του αμφισβληστροειδή που παραμένουν υγιείς. Ως συνέπεια αυτής της μετατόπισης του ειδώλου, η τελική εικόνα είναι αρκετά παραμορφωμένη.

Ο εγκέφαλος πρέπει σταδιακά να μάθει να συνδυάζει τις δύο εικόνες, μια διαδικασία χρονοβόρος και δύσκολη, προειδοποίησε η FDA.

H υπηρεσία προειδοποιεί επίσης ότι η νέα μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους. Εγκρίθηκε μόνο για ασθενείς άνω των 75 ετών, με απώλεια όρασης μέχρι ενός συγκεκριμένου βαθμού, οι οποίοι χρειάζονται επίσης επέμβαση για καταρράκτη.

Η FDA προχώρησε επίσης στην ασυνήθιστη κίνηση να απαιτεί από γιατρούς και ασθενείς να υπογράφουν μια «συμφωνία αποδοχής κινδύνου», δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις η όραση μπορεί να επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί και μπορεί να προκληθούν βλάβες στον κερατοειδή (τον διαφανή φακό πάνω από την ίριδα).

«Δεν δίνουμε στον κόσμο τα μάτια που είχαν όταν ήταν 20 ετών» επισήμανε η χειρουργός οφθαλμίατρος Κάθριν Κόλμπι του Χάρβαρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε την κλινική μελέτη.

Από τους 219 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε το τηλεσκόπιο, το 90% κατάφερε τελικά να διαβάσει δύο επιπλέον γραμμές στον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι. Στα τρία τέταρτα η απώλεια όρασης περιορίστηκε από σοβαρή σε μέτρια.

Όπως εξήγησε η Δρ Κόλμπι, με το νέο σύστημα κάποιος που δεν μπορεί να διακρίνει καθόλου πρόσωπα μπορεί για παράδειγμα να βλέπει το μεγαλύτερο τμήμα εκτός από τη μύτη που βρίσκεται στο κέντρο.

Η έγκριση του Εμφυτεύσιμου Τηλεσκοπίου Μινιατούρα είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια λόγω των παρενεργειών στον κερατοειδή, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μεταμόσχευση.

Η τιμή της συσκευής δεν έχει διευκρινιστεί, εκτιμάται όμως γύρω στα 15.000 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024