Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα παράσιτα και οι μολύνσεις «περιορίζουν το δείκτη νοημοσύνης»

Τα παράσιτα και οι μολύνσεις «περιορίζουν το δείκτη νοημοσύνης»

Η υστέρηση που καταγράφεται στις φτωχές χώρες όσον αφορά το μέσο δείκτη νοημοσύνης του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην υψηλή συχνότητα παράσιτων και μολυσματικών ασθενειών, υποστηρίζει έρευνα Αμερικανών βιολόγων, η οποία όμως δεν πείθει όλους τους συναδέλφους τους.

Η υστέρηση που καταγράφεται στις φτωχές χώρες όσον αφορά το μέσο δείκτη νοημοσύνης του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην υψηλή συχνότητα παράσιτων και μολυσματικών ασθενειών, υποστηρίζει έρευνα Αμερικανών βιολόγων, η οποία όμως δεν πείθει όλους τους συναδέλφους τους.

Η ερευνητική ομάδα παραδέχεται ότι το IQ επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, εκτιμά όμως ότι οι ασθένειες είναι η σημαντικότερη μεταβλητή σε επίπεδο χώρας:

Τα παιδιά που προσβάλλονται από παράσιτα ή άλλους παθογόνους παράγοντες δαπανούν περισσότερη ενέργεια στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και λιγότερη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the Royal Society B.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που περιλαμβάνονται στο αμφιλεγόμενο βιβλίο IQ and the Wealth of Nations (Το IQ και ο Πλούτος των Εθνών).

Στο βιβλίο αυτό, ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Λιν και ο πολιτικός επιστήμονας Τάτου Βανχέινεν υποστηρίζουν ότι ο μέσος δείκτης νοημοσύνης κάθε χώρας εξαρτάται από την οικονομική της κατάσταση.

Στη νέα έρευνα, ο Κρίστοφερ Έπιγκ του Πανεπιστημίου του Νιού Μέξικο στο Αλμπουκέρκι συνδυάζει δεδομένα από το βιβλίο με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις μεταδοτικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο.

Η ανάλυση δείχνει ότι το χαμηλό μέσο IQ συνδέεται με τη συχνότητα της μόλυνσης από παράσιτα (για παράδειγμα του πεπτικού συστήματος) ή ασθένειες.

«Τα παράσιτα από μόνα τους αντιστοιχούν στο 67% της παγκόσμιας ποικιλότητας όσον αφορά τη νοημοσύνη» αναφέρει ο Έπιγκ. Παραδέχεται πάντως ότι στο παρατηρούμενο «χάσμα» του δείκτη νοημοσύνης εμπλέκονται σε μικρότερο βαθμό και άλλοι παράγοντες όπως το κλίμα, ο πλούτος και το μορφωτικό επίπεδο.

Δύσπιστος με τα συμπεράσματα της μελέτης δηλώνει πάντως η Μορίν Μπλακ, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Η Μπλακ δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει χάσμα ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, το αποδίδει όμως σε ένα χάσμα ευκαιριών για μάθηση και εξερεύνηση του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη βρίσκεται σε συμφωνία με τις έρευνες του Ρίτσαρντ Γκέραντ, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, του οποίου οι έρευνες καταγράφουν συσχέτιση ανάμεσα στο IQ και τις γαστρεντερικές ασθένειες.

Επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να διαλευκάνουν τον ακριβή μηχανισμό του φαινομένου, εφόσον βέβαια το φαινόμενο είναι πραγματικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024