Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεληνιακή έκλειψη σε «μεγέθυνση» λόγω δυσεξήγητου φαινομένου

Σεληνιακή έκλειψη σε «μεγέθυνση» λόγω δυσεξήγητου φαινομένου

Μερική έκλειψη Σελήνης, που θα γίνει ορατή το Σάββατο από τη Βόρειο Αμερική και μέρος της Ασίας, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω ενός δυσεξήγητου φαινομένου, το οποίο κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο όταν βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα.

Μερική έκλειψη Σελήνης, που θα γίνει ορατή το Σάββατο από τη Βόρειο
Αμερική και μέρος της Ασίας, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή
λόγω ενός
δυσεξήγητου φαινομένου, το οποίο κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο
όταν
βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 13.17 ώρα Ελλάδας και η σκιά της Γης θα καλύψει σταδιακά το 54% του δίσκου της Σελήνης.

Το παράξενο φαινόμενο της μεγεθυμένης έκλειψης δεν θα είναι ορατό από την Ευρώπη -θα γίνει αντιληπτό μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ινδία, την Ιαπωνία και ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το ανθρώπινο μάτι βλέπει την πανσέληνο πιο μεγάλη όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, παρόλο που οι κάμερες αποδεικνύουν ότι πρόκειται μόνο για ψευδαίσθηση -ο δίσκος της Σελήνης στην πραγματικότητα δεν μεγαλώνει.

«Αν και η έκλειψη θα είναι μόνο μερική, θα φαίνεται μεγεθυμένη λόγω της «σεληνιακή ψευδαίσθησης» -αποτέλεσμα του γεγονός ότι η έκλειψη συμβαίνει κοντά στον ορίζοντα» αναφέρει ανακοίνωση της NASA.

«Για λόγους που δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί από τους αστρονόμους ή τους ψυχολόγους, η Σελήνη φαίνεται αφύσικα μεγάλη όταν βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό και λάμπει μέσα από δέντρα, κτήρια και άλλα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο».

»Στην πραγματικότητα, το χαμηλό φεγγάρι δεν είναι πιο πλατύ από οποιοδήποτε άλλο φεγγάρι. Οι κάμερες το αποδεικνύουν, αλλά το ανθρώπινο μάτι επιμένει για το αντίθετο» συνεχίζει η ανακοίνωση.

To φαινόμενο της μεγεθυμένης Σελήνης έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Αριστοτέλη, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε μια ικανοποιητική εξήγηση.

Μία από τις πιθανές απαντήσεις είναι ότι, όταν η Σελήνη βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρίνει το μέγεθός της με άλλα αντικείμενα, όπως βουνά, δέντρα και κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρή απόσταση.

Γνωρίζοντας ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται μικρότερα στο μάτι, ο εγκέφαλος κάνει λάθος υπολογισμούς και συμπεραίνει ότι ο σεληνιακός δίσκος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται.

Όταν αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός της συγκρίνοντάς τη με άλλα αντικείμενα.

Η υπόθεση αυτή, γνωστή ως υπόθεση της φαινόμενης απόστασης, είναι μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις του φαινομένου, δεν είναι όμως η μόνη ούτε μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.

Έστω και χωρίς ικανοποιητική εξήγηση, πάντως, εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και την Ασία αναμένεται να βγουν για να απολαύσουν το σπάνιο και θεαματικό φαινόμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024