Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της Ημέρας Περιβάλλοντος

Η κρίση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της Ημέρας Περιβάλλοντος

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2010, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός τονίζει ότι η προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων δεν είναι πολυτέλεια –είναι αναγκαία, αλλά και συμφέρουσα στην τσέπη.

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2010, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός τονίζει ότι η προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων δεν είναι πολυτέλεια –είναι αναγκαία, αλλά και συμφέρουσα στην τσέπη.

«Η οικολογική υποδομή του πλανήτη προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο» δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών).

«Η κακοδιαχείρηση των φυσικών πόρων και των πόρων που βασίζονται στην φύση υπονομεύει την ανάπτυξη σε μια κλίμακα που υπερβαίνει δραματικά την τρέχουσα οικονομική κρίση» προειδοποίησε.

Η κοινή δέσμευση για μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας, με έτος-στόχο το 2010, καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και συμπεριελήφθη από τον ΟΗΕ στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει πετύχει αυτόν το στόχο. Συνεχίζουμε να χάνουμε βιοποικιλότητα με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε προ ημερών ο Αχμέντ Ντιογκλάφ, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Επισήμανε ότι η Γη φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας των απειλούμενων ειδών, σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται σήμερα ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα
τέσσερα θηλαστικά.

Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ Έτος Βιοποικιλότητας, ενώ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θέμα «Πολλά είδη, ένας πλανήτης, ένα μέλλον».

Ιστορίες επιτυχίας

« Η βιοποικιλότητα, η εκπληκτική ποικιλία ζωής πάνω στη Γη βρίσκεται σε κίνδυνο. Από τους βάτραχους μέχρι τους γορίλες, από τα τεράστια φυτά μέχρι τα μικροσκοπικά έντομα, χιλιάδες είδη βρίσκονται σε κίνδυνο» τονίζει στο φετινό μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Αναφέρεται στην περίπτωση της Ρουάντας, η οποία φιλοξενεί φέτος επισήμως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χάρη στις πρόσφατες περιβαλλοντικές επιτυχίες της.

»Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία» αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

»Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η “χώρα των χιλίων λόφων” εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον».

Στην τελευταία έκθεσή του για τη σχέση της βιοποικιλότητας με την ανάπτυξη, το UNEP έχει να παραθέσει αρκετές ιστορίες «πράσινης επιτυχίας».

Η Ρουάντα, το Κογκό και η Ουγκάντα κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τον τουρισμό προστατεύοντας τους πληθυσμούς του απειλούμενου ορεσίβιου γορίλα στο διάσημο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Στο Βιετνάμ, οι ετήσιες δαπάνες για τη συντήρηση κυματοθραυστών και αναχωμάτων περιορίστηκαν κατά 7 εκατ. δολάρια το χρόνο χάρη σε ένα πρόγραμμα προστασίας των μαγκρόβιων δασών, το οποίο κόστισε μόλις 1 εκατ. δολάρια.

Στην Τουρκία, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης βελτίωσαν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη επεκτείνοντας τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού σχεδόν στο σύνολο των 20 εκατ. κατοίκων.

«Στη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάνω έκκληση σε όλους –από το Κιγκάλι μέχρι την Καμπέρα, από την Κουάλα Λαμπούρ μέχρι το Κίτο– να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό. Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης» ζητά ο Μπαν Γκι-Μουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024