Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εργοστάσιο του iPhone «δεν είναι σκλαβοπάζαρο» λέει ο Στιβ Τζομπς

Το εργοστάσιο του iPhone «δεν είναι σκλαβοπάζαρο» λέει ο Στιβ Τζομπς

Οι πρόσφατες αυτοκτονίες στην ταϊβανέζικη Foxconn είναι μεν «ανησυχητικές», ωστόσο τα κολοσσιαία εργοστάσια της εταιρείας «δεν είναι σκλαβοπάζαρα» εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple. Μετά τις επικρίσεις, η Foxconn, η οποία κατασκευάζει το iPhone και το iPad, καθώς και προϊόντα της Dell, της Sony, της HP και της Nokia, ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών.

Οι πρόσφατες αυτοκτονίες στην ταϊβανέζικη Foxconn είναι μεν «ανησυχητικές», ωστόσο τα κολοσσιαία εργοστάσια της εταιρείας «δεν είναι σκλαβοπάζαρα» εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple.

Η Foxconn, η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τo iPhone και το iPad της Apple, ανακοίνωσε ανεξάρτητα την ίδια ημέρα ότι θα δώσει αυξήσεις 30% στους υπαλλήλους της, των οποίων ο βασικός μισθός είναι σήμερα είναι περίπου 100 ευρώ το μήνα.

«Ελπίζουμε ότι με την αύξηση των μισθών δεν θα χρειάζονται να κάνουν τόσες υπερωρίες και επομένως θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ένα πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον» δήλωσε ανεπισήμως εκπρόσωπος της εταιρείας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο θέμα των αυτοκτονιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά και ο Στιβ Τζομπς της Apple, μιλώντας στο συνέδριο All Tech Digital που πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια.

«Η Foxconn δεν είναι σκλαβοπάζαρο» είπε, παραδέχτηκε όμως ότι η υπόθεση είναι «ανησυχητική». «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε τι συμβαίνει πριν πάμε εκεί και πούμε ότι έχουμε τη λύση» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Η Foxconn απασχολεί σήμερα 800.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι περισσότεροι στην Κίνα, και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Το εργοστάσιό της στο Σανζέν, στο οποίο σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας, απασχολεί 400.000 εργαζομένους.

Εκτός από την Apple, πελάτες της Foxconn είναι ακόμα η HP, η Dell, η Sony και η Nokia, μεταξύ άλλων.

Δέκα εργάτες έχουν αυτοκτονήσει φέτος στο εργοστάσιο του Σανζέν πέφτοντας από τα παράθυρα, και ένας ακόμα αυτοκτόνησε σε διαφορετικό εργοστάσιο της Foxconn στη νότια Κίνα.

Ακόμα τρεις εργαζόμενοι επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, ο τελευταίος κόβοντας τις φλέβες του ενώ βρισκόταν στους κοιτώνες της μονάδας.

Ακτιβιστές εργατικών συνδικάτων κατηγόρησαν την εταιρεία για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εργατικό δυναμικό της Foxconn είναι τόσο μεγάλο ώστε οι αυτοκτονίες ίσως είναι στατιστικά αναμενόμενες ανεξαρτήτως εργασιακών συνθηκών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024