Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλήγμα για τις οικονομίες η συνεχιζόμενη απώλεια βιοποικιλότητας

Πλήγμα για τις οικονομίες η συνεχιζόμενη απώλεια βιοποικιλότητας

Η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε τον δηλωμένο στόχο της για μείωση του ρυθμού εξαφάνισης ειδών και στο μέλλον θα έχει να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες από την κατάρρευση της παραγωγικότητας στο φυσικό περιβάλλον, προειδοποιεί τη Δευτέρα σημαντική έκθεση του ΟΗΕ.

Η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε τον δηλωμένο στόχο της για μείωση του ρυθμού εξαφάνισης ειδών και στο μέλλον θα έχει να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες από την κατάρρευση της παραγωγικότητας στο φυσικό περιβάλλον, προειδοποιεί τη Δευτέρα σημαντική έκθεση του ΟΗΕ.

Η κοινή δέσμευσηγια μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας, με έτος στόχο το 2010, καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και συμπεριελήφθη από τον ΟΗΕ στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει πετύχει αυτόν το στόχο. Συνεχίζουμε να χάνουμε βιοποικιλότητα με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε στο AFP ο Αχμέντ Ντιογκλάφ, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Επισήμανε ότι η Γη φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου.

Η νέα έκθεση, με τίτλο Παγκόσμιες Προοπτικές της Βιοποικιλότητας, προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα φέρνει το περιβάλλον σε τρία κρίσιμα «σημεία καμπής», πέρα από τα οποία η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη:

-Η αποδάσωση στην περιοχή του Αμαζονίου επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, επηρεάζει τις βροχοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο και επιταχύνει την εξαφάνιση ειδών.

-Πολλές λίμνες και ποτάμια πλήττονται από το φαινόμενο του ευτροφισμού: Τα λιπάσματα που καταλήγουν στα νερά προκαλούν υπερβολική ανάπτυξη φυκιών, τα οποία όταν σαπίζουν εξαντλούν το οξυγόνο και σκοτώνουν κάθε άλλη μορφή ζωής.

-Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που αξιοποιούνται ως σημαντικά αλιευτικά πεδία, απονεκρώνονται από την υπερεκμετάλλευση, καθώς και από την αύξηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας των θαλασσών.

«Η έκθεση λέει ότι πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής όπου ο πλανήτης θα υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές, εκτός αν δράσουμε γρήγορα» σχολίασε ο Ντιογκλάφ.

Από την πλευρά του, ο Αχίμ Στάινερ, γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) εστιάστηκε στα οικονομικά οφέλη του «φυσικού κεφαλαίου», όπως το χαρακτήρισε.

«Η ανθρωπότητα έχει επινοήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βιοποικιλότητα […] Η αλήθεια είναι ότι την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε έναν πλανήτη των έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα έχουν αυξηθεί στα εννέα δισ. έως το 2050» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024