Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυάριθμα γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν τον εθισμό στο κάπνισμα

Πολυάριθμα γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν τον εθισμό στο κάπνισμα

Καπνίζετε πολύ και δυσκολεύεστε να το κόψετε; Μπορείτε τώρα να ρίξετε το φταίξιμο στα γονίδιά σας, τουλάχιστον εν μέρει. Tρεις νέες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τα γονιδιώματα συνολικά 140.000 ανθρώπων, δείχνουν ότι ορισμένα γονίδια κάνουν τους φορείς να καπνίζουν περισσότερο, ενώ άλλα τους εμποδίζουν να το κόψουν.

Καπνίζετε πολύ και δυσκολεύεστε να το κόψετε; Μπορείτε τώρα να ρίξετε το φταίξιμο στα γονίδιά σας, τουλάχιστον εν μέρει.

Tρεις νέες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τα γονιδιώματα συνολικά 140.000 ανθρώπων, δείχνουν ότι τρία γονίδια κάνουν τους φορείς να καπνίζουν περισσότερο, ενώ αρκετά άλλα φαίνονται να εμπλέκονται στην έναρξη του καπνίσματος και την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα.

«Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία όλων. Για κάποιους, όμως είναι ακόμα χειρότερο» γράφει ο Κάρι Στέφανσον, επικεφαλής της ισλανδικής εταιρείας DeCODE, η οποία ειδικεύεται στις γενετικές μελέτες και πραγματοποίησε μία από τις νέες μελέτες.

«Ως ένα βαθμό, αυτές οι [γενετικές ποικιλομορφίες] υποδηλώνουν ότι τα άτομα για τα οποία η νικοτίνη είναι πιο εθιστική έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο».

Οι ποικιλομορφίες αυτές «βρίσκονται όλες κοντά σε γονίδια που κωδικοποιούν τους υποδοχείς και τα ένζυμα μεταβολισμού της νικοτίνης» εξηγεί.

Τις δύο άλλες από τις τρεις μελέτες που δημοσιεύει το περιοδικό Nature Genetics υπογράφουν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βορείου Καρολίνας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ποικιλομορφίες σε τρία γονίδια των χρωμοσωμάτων 8 και 19, και 15, των οποίων οι φορείς καπνίζουν στατιστικά μισό τσιγάρο επιπλέον την ημέρα. Η επίδραση φαίνεται μικρή, συνοδεύεται όμως με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 10%.

Είναι πιθανό ότι οι φορείς αυτών των ποικιλομορφιών όχι μόνο έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο αλλά είναι και πιο ευπαθής στις συνέπειες του καπνού.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μελέτες ενοχοποιούν επίσης μια ποικιλομορφία στο χρωμόσωμα 11, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με την έναρξη του καπνίσματος, καθώς και μια άλλη στο χρωμόσωμα 9 που φαίνεται να σχετίζεται με τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο απώτερο μέλλον, τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εργαλεία που επιτρέπουν την αναγνώριση όσων κινδυνεύουν περισσότερο από το κάθισμα, καθώς και στην εξατομίκευση των θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη διακοπή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024