Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από σχολές της Κίνας φαίνεται ότι προήλθαν οι επιθέσεις κατά της Google

Από σχολές της Κίνας φαίνεται ότι προήλθαν οι επιθέσεις κατά της Google

Οι πρόσφατες επιθέσεις κυβερνοκατασκοπίας κατά της Google και δεκάδων άλλων εταιρειών προήλθαν από ένα κινεζικό πανεπιστήμιο και μια σχολή που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, γράφουν οι New York Times. Σε μια άλλη εξέλιξη, μεγάλο δίκτυο botnet υπέκλεπτε πληροφορίες από εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

2

Οι πρόσφατες επιθέσεις κυβερνοκατασκοπίας κατά της Google και δεκάδων άλλων αμερικανικών εταιρειών προήλθαν από ένα κινεζικό πανεπιστήμιο και μια σχολή που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, γράφουν οι New York Times επικαλούμενοι πηγές που συμμετέχουν στις έρευνες.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα δίκτυο χιλιάδων υπολογιστών «ζόμπι» που υπέκλεπτε πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Χάκερ πανεπιστημίου

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας και ειδικοί που ερευνούν το θέμα της Google ιχνηλάτησαν τις κυβερνοεπιθέσεις μέχρι το Πανεπιστήμιο Ζιαοτόνγκ της Σαγκάης, ένα από τα καλύτερα της Κίνας στην επιστήμη υπολογιστών, και στη Θερινή Σχολή του Λανζιάνγκ, στο προσφέρει μαθήματα υπολογιστών σε επιστήμονες του κινεζικού στρατού.

Οι επιθέσεις φέρεται να ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2009, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Google πάντως δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Στις 12 Ιανουαρίου η εταιρεία αποκάλυψε ότι δέχτηκε επιθέσεις από χάκερ που υπέκλεψαν κώδικα ο οποίος αποτελεί πνευματική της ιδιοκτησία, καθώς και στοιχεία για Κινέζους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρησιμοποιούν το Gmail. Ανάλογες επιθέσεις κατασκοπίας δέχτηκαν τουλάχιστον 30 ακόμα αμερικανικές εταιρείες.

Ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης, που ζήτησε από το Πεκίνο να πάψει να λογοκρίνει το Διαδίκτυο, βρίσκεται τώρα σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να αποφασίσει αν θα αποσυρθεί από την κινεζική αγορά.

Botnet

Στο μεταξύ, η εταιρεία ασφάλειας δικτύων NetWitness ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα τεράστιο botnet, δηλαδή ένα δίκτυο που αποτελείται από υπολογιστές ζόμπι, μολυσμένους με κακόβουλο λογισμικό εν αγνεία των χρηστών τους.

Απoτελούμενο από 74.000 υπολογιστές που λειτουργούσαν ως υποχείριο των χάκερ, το botnet κατάφερε να εισβάλλει σε 2.400 οργανισμούς, όπως ομοσπονδιακές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες ενέργειας, με σκοπό την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών.

Πίσω από την επίθεση κρύβεται ένας ιός με την ονομασία Zeus, ο οποίος ειδικεύεται στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και online διαπιστευτηρίων και μεταλλάσσεται συχνά ώστε να μην εντοπίζεται.

Δεν είναι πάντως σαφές σε πόσες περιπτώσεις οι επιθέσεις απέδωσαν.

Το μεγαλύτερο botnet που έχει γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα ήταν αυτό που δημιούργησε το «σκουλήκι» Conficker. Μόλυνε από 3 έως 12 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και παραμένει ακόμα και σήμερα ενεργό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024