Συμπληρώθηκε η αλληλουχία

Το πολυπλοκότερο γνωστό γονιδίωμα έκρυβε το καλαμπόκι

Το πολυπλοκότερο γνωστό γονιδίωμα έκρυβε το καλαμπόκι
«Το πλήρες γονιδίωμα θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων ποικιλιών»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Ουάσινγκτον

Ο προσδιορισμός της πλήρους γενετικής αλληλουχίας του αραβόσιτου αποκάλυψε το πιο περίπλοκο γονιδίωμα που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, το οποίο υπόσχεται τώρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και παραγωγικών ποικιλιών.

«Το πλήρες γονιδίωμα θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων ποικιλιών καλαμποκιού που προσφέρουν μεγαλύτερες σοδειές ή είναι πιο ανθεκτικές στην ακραία ζέστη, την ξηρασία ή άλλες συνθήκες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρίτσαρντ Ουίλσον του Πανεπιστημίου του Σεντ Λιούις, επικεφαλής της προσπάθειας.

«Οι εταιρείες σπόρων και οι γενετιστές που ασχολούνται με τον αραβόσιτο θα ορμήσουν σε αυτά τα δεδομένα αναζητώντας τα αγαπημένα τους γονίδια. Τώρα θα γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται αυτά τα γονίδια» εξήγησε.

Το γονιδίωμα του καλαμποκιού αποδεικνύεται ελαφρώς μικρότερο από το ανθρώπινο, καθώς αποτελείται από 2,3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, ή «γράμματα» στη γλώσσα του DNA, έναντι 2,9 δισ. στον άνθρωπο.

Είναι όμως πιο περίπλοκη καθώς περιέχει περισσότερα γονίδια (32.0000 έναντι 25.000 στον άνθρωπο) και εκτεταμένες επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 150 ερευνητές, παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύονται στο Science, το PLoS Genetics και το Proceeding of the National Academy of Sciences.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη