Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αδοξο τέλος για την πρώτη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι

Αδοξο τέλος για την πρώτη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι

Ο πρώτος δορυφόρος της Ινδίας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σταμάτησε απότομα να λαμβάνει και να μεταδίδει δεδομένα και η αποστολή του έχει ουσιαστικά τελειώσει, ανακοίνωσε το Σάββατο η διαστημική υπηρεσία της χώρας.

36

Ο πρώτος δορυφόρος της Ινδίας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σταμάτησε απότομα να λαμβάνει και να μεταδίδει δεδομένα και η αποστολή του έχει ουσιαστικά τελειώσει, ανακοίνωσε το Σάββατο η διαστημική υπηρεσία της χώρας.

«Η αποστολή έχει σίγουρα τερματιστεί. Χάσαμε την επαφή με το σκάφος» δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο PTI ο διευθυντής της αποστολής Μ.Αναντουράι.

Η επαφή με το δορυφόρο Τσαντραγιάν-1 («σεληνάκατος» στα σανσκριτικά) χάθηκε στη 01.30 τοπική ώρα το Σάββατο (23.00 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

To σκάφος «θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να συντριβεί κάποια στιγμή στη σεληνιακή επιφάνεια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ.Σάτις, διευθυντής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Το Τσαντραγιάν-1, κόστους σχεδόν 80 εκατ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου, λίγους μόνο μήνες μετά τις αντίστοιχα εγχειρήματα της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει δύο χρόνια και να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή προσσελήνωσης το 2011 ή 2012.

Ο δορυφόρος τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά και απελευθέρωσε μια διερευνητική συσκευή σε μέγεθος τηλεόρασης, η οποία συνετρίβη ελεγχόμενα στο φεγγάρι μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες.

Τον Ιούλιο παρουσιάστηκε βλάβη σε έναν κρίσιμο αισθητήρα του σκάφους και το κέντρο ελέγχου της αποστολής, 40 χιλιόμετρα από τη νότια πόλη Μπάνγκαλορ, ανέβασε την τροχιά του από τα 100 στα 200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Σύμφωνα πάντως με τον Σ.Σάτις, το Τσαντραγιάν-1 πρόλαβε να ολοκληρώσει το 95% των αντικειμενικών στόχων της αποστολής.

Ο δορυφόρος χαρτογράφησε το φεγγάρι και αναζήτησε μεταξύ άλλων το ισόποπο ήλιο-3, το οποίο σπανίζει στη Γη, αλλά θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας σε αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 1963. Το 2007, η χώρα εισήλθε στην επικερδή αγορά εκτόξευσης φορτίων θέτοντας σε τροχιά έναν ιταλικό δορυφόρο. Πέρυσι τον Ιανουάριο, εκτόξευσε έναν ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024