Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το in.gr παρουσιάζει το Max OS X «Snow Leopard» της Apple

Το in.gr παρουσιάζει το Max OS X «Snow Leopard» της Apple

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου φτάνει και στην Ελλάδα η νέα έκδοση 10.6 του λειτουργικού συστήματος Mac OS X. Το Snow Leopard δεν είναι ριζικά νέο, ενσωματώνει όμως εκατοντάδες βελτιώσεις και νέες λειτουργίες, άλλες εμφανείς και άλλες κρυμμένες κάτω από το «καπό». Η λεοπάρδαλη του χιονιού απελευθερώνεται στο in.gr.

36

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου φτάνει και στην Ελλάδα η νέα έκδοση 10.6 του λειτουργικού συστήματος Mac OS X. Το Snow Leopard δεν είναι ριζικά νέο, ενσωματώνει όμως εκατοντάδες βελτιώσεις και νέες λειτουργίες, άλλες εμφανείς και άλλες κρυμμένες κάτω από το «καπό».

Η λεοπάρδαλη του χιονιού απελευθερώνεται στο in.gr.

hspace=0 Δείτε το βίντεο

Με το Snow Leopard «δεν έχουμε πραγματικά καινοτομίες στον τρόπο χρήσης του συστήματος, όπως είχαμε με την κυκλοφορία του Leopard, αλλά έχουμε καινοτομίες στον τρόπο που δουλεύει το σύστημα» μας είπε ο Νίκος Μύρτου, Pro Apps Business Development Manager στη Rainbow, επίσημο διανομέα της Apple στην Ελλάδα.

«Το περιβάλλον εργασίας παραμένει αυτό που γνωρίζει ο χρήστης. Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν την ταχύτητα και την αξιοπιστία» εξήγησε.

Το Mac OS X 10.6 τρέχει αποκλειστικά σε Mac με επεξεργαστές Intel, δεν υποστηρίζει δηλαδή τα παλαιότερα PowerPC της Apple.

Για τους χρήστες της προηγούμενης έκδοσης Leopard (10.5), η αναβάθμιση κοστίζει 30 ευρώ για μια άδεια χρήσης, 52 ευρώ για το οικογενειακό πακέτο και 525 ευρώ για απεριόριστο αριθμό χρηστών.

Για τους χρήστες της έκδοσης Tiger (10.4), η αναβάθμιση είναι δυνατή μόνο μέσω του πακέτου Mac Box Set, το oποίο τιμάται 178 ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από το λειτουργικό, τις σουίτες iLife (πολυμέσα) και iWork (εφαρμογές γραφείου). H οικογενειακή έκδοση κοστίζει 241 ευρώ.

Οι χρήστες που αγόρασαν υπολογιστή Mac χωρίς το Snow Leopard μετά τις 8 Ιουνίου θα πληρώσουν για την αναβάθμιση μόνο 9,95 δολάρια (για τα έξοδα αποστολής του δίσκου εγκατάστασης).

Το Snow Leopard μπορεί να εγκατασταθεί είτε «πάνω» στην προηγούμενη έκδοση, διατηρώντας τα αποθηκευμένα αρχεία και τις ρυθμίσεις συστήματος, είτε ως «καθαρή» εγκατάσταση, διαγράφοντας πρώτα όλα τα δεδομένα από τον σκληρό μέσω του Disk Utility.

Σύμφωνα με την Apple, η εγκατάσταση διαρκεί έως και 45% λιγότερο σε σχέση με το Leopard και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκεί πάνω από 45 λεπτά.

Λίφτινγκ και ενδυνάμωση

-H Apple υπερηφανεύεται ότι η νέα έκδοση έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με την προηγούμενη και απελευθερώνει έτσι 7 GB αποθηκευτικού χώρου. «Όλο το λειτουργικό ξαναγράφτηκε από την αρχή. Το μέγεθος μειώνεται και οι επιδόσεις αυξάνονται» είπε ο κ. Μύρτου.

-O χρόνος ενεργοποίησης από την κατάσταση αδρανοποίησης μειώνεται έως και στο μισό ενώ ο τερματισμός λειτουργίας ολοκληρώνεται έως και 75% ταχύτερα.

Στο σύστημα της Rainbow που είδαμε, ένα Mac Pro με τετραπύρηνο Xeon στα 2,66 GHz και 3 GB RAM, η εκκίνηση απαιτεί περίπου 35 δευτερόλεπτα και ο τερματισμός λειτουργίας λιγότερο από 4.

-Η λειτουργία Expose, για την ταυτόχρονη προβολή όλων των ανοιχτών εφαρμογών, έχει πλέον ενσωματωθεί στο Dock. Με click and hold πάνω σε ένα εικονίδιο προβάλλονται όλα τα ανοιχτά παράθυρα της συγκεκριμένης εφαρμογής.

-Τα Stacks (εικονίδια στο Dock που δίνουν γρήγορη πρόσβαση σε φακέλους ή αρχεία) απέκτησαν μπάρες κύλισης και νέες δυνατότητες απεικόνισης ακόμα και για υποφακέλους.

-Η πλατφόρμα πολυμέσων Quick Time X αποκτά νέα εμφάνιση, βελτιωμένες επιδόσεις στο βίντεο υψηλής ευκρίνειας, δυνατότητα HTTP live streaming και νέα εργαλεία εγγραφής.

Νέες τεχνολογίες

-Υποστήριξη για τον Microsoft Exchange Server 2007: To Mac OS X μπορεί τώρα να συνδέεται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνεργασίας της Microsoft μέσω των προγραμμάτων Mail, Address Book και iCal.

-Πολλές εφαρμογές και λειτουργίες του Leopard –όπως ο Finder- ξαναγράφτηκαν στην τεχνολογία 64 bit για καλύτερη αξιοποίηση της μνήμης και ταχύτερη εκτέλεση.

-Το Open CL (Open Computing Language) είναι ένα ανοιχτό πρότυπο που υπόσχεται να βελτιώσει τις αποδόσεις αξιοποιώντας την επεξεργαστική ισχύ της κάρτας γραφικών σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

-Η τεχνολογία Grand Central Dispatch για τον καταμερισμό του επεξεργαστικού φορτίου επιτρέπει στις εφαρμογές να αξιοποιούν καλύτερα τους επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων.

«Σε επαγγελματικές εφαρμογές οι χρήστες σίγουρα θα δουν διαφορά -πολύ μεγάλη διαφορά. Σε επίπεδο οικιακών εφαρμογών, ίσως ο χρήστης δεν καταλάβει σε πρώτη φάση πόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με το Grand Central Dispatch. Θα φανεί στην πορεία» εκτίμησε ο κ. Μύρτου.

Εξελληνισμένη έκδοση του Snow Leopard δεν είναι ακόμα διαθέσιμη. Την υποστήριξη για την ελληνική γλώσσα αναλαμβάνει συνήθως η Rainbow και όχι η ίδια η Apple.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024