Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο στοιχείο υποψήφιο για προσθήκη στον Περιοδικό Πίνακα

Νέο στοιχείο υποψήφιο για προσθήκη στον Περιοδικό Πίνακα

Ο πίνακας με τα όλα τα γνωστά χημικά στοιχεία πρόκειται σύντομα να αποκτήσει ένα νέο μέλος, το στοιχείο 112 ή ununbium, μια ουσία πολύ βαρύτερη από το ουράνιο και το πλουτώνιο και τόσο ασταθής ώστε δεν μπορεί υπάρξει στη φύση για περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

36

Ο πίνακας με τα όλα τα γνωστά χημικά στοιχεία πρόκειται σύντομα να αποκτήσει ένα νέο μέλος, το στοιχείο 112, μια ουσία πολύ βαρύτερη από το ουράνιο και το πλουτώνιο και τόσο ασταθής ώστε δεν μπορεί να υπάρξει στη φύση για περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι Γερμανοί ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη έχουν καταφέρει να παράξουν μόλις τέσσερα άτομα του νέου στοιχείου, το οποίο έχει προσωρινά ονομαστεί ununbium (ununbi σημαίνει 112 στα λατινικά) από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC).

Όταντο τελικό όνομααποφασιστεί από τονκαθηγητή Σίγκουρτ Χόφμαν, τον επικεφαλής της ομάδας στο Κέντρο Έρευνας Βαρέων Ιόντων, το στοιχείο θα μπορέσει να προστεθεί και επίσημα κοντά στην άκρη του Περιοδικού Πίνακα.

Η «βίβλος» της Χημείας κατατάσσει τα χημικά στοιχεία ανάλογα με τον ατομικό αριθμό τους, δηλαδή τον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα τους. Ο αριθμός των πρωτονίων και των νετρονίων στον πυρήνα καθορίζει πόσο βαρύ είναι το στοιχειο. Από τα στοιχεία με ατομικό αριθμό άνω του 92, μόνο το πλουτώνιο και το ποσειδώνιο ανιχνεύονται στη φύση, ενώ τα άλλα έχουν δημιουργηθεί μόνο στο εργαστήριο.

Το νέο στοιχείο έχει ατομικό αριθμό 112, περισσότερο από το μόλυβδο, το ουράνιο και το πλουτώνιο, δεν είναιπάντως το τελευταίο στοιχείο του Περιοδικού Πίνακα. Το ρεκόρ ατομικού βάρους κατέχει το 118, μια άλλη ασταθής ουσία που ανακαλύφθηκε στη Ρωσία το 2006 και επίσης δεν έχει προστεθεί ακόμα επίσημα στη λίστα.

Δύο χρόνια νωρίτερα από το 118 είχε ανακαλυφθεί το 103, με την προσωρινή ονομασία ununtrium.

Οκαθηγητής Χόφμαν, που παλαιότερα ανακαλύψει νέα «υπερβαρέα» στοιχεία με ατομικούς αριθμούς 107 έως 111, δημιούργησε το νέο στοιχείο χρησιμοποιώντας έναν επιταχυντή σωματιδίων που έστειλε μια δέσμη ιόντων ψευδαργύρου πάνω σε ένα στόχο από μόλυβδο.

Οι πυρήνες των δύο στοιχείων συντήχθηκαν και έδωσαν τον πυρήνα του νέου στοιχείου, ο οποίος διασπάστηκε και εξαφανίστηκε σε λίγα μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η ανακάλυψη του 102 γίνεται έτσι το τελευταίο ορόσημο στην κούρσα Αμερικανών, Ρώσων και Ιαπώνων για την ανακάλυψη όλο και βαρύτερων στοιχείων

Η ομάδα του Δρ Χόφμαν βάζει τώρα στόχο τη δημιουργία του στοιχείου 120.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024