Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ηλεκτροφόρα καλώδια αποπροσανατολίζουν βόδια και ελάφια

Τα ηλεκτροφόρα καλώδια αποπροσανατολίζουν βόδια και ελάφια

Τα καλώδια ηλεκτροδότησης εμποδίζουν τις αγελάδες και τα ελάφια να προσανατολιστούν σωστά με βάση το γήινο μαγνητικό πεδίο, αποκαλύπτουν παρατηρήσεις των ζώων από το έδαφος αλλά και από το Google Earth.

36

Τα καλώδια ηλεκτροδότησης εμποδίζουν τις αγελάδες και τα ελάφια να προσανατολιστούν σωστά με βάση το γήινο μαγνητικό πεδίο, αποκαλύπτουν παρατηρήσεις των ζώων από το έδαφος αλλά και μέσω του Google Earth.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη νέα μελέτη είχεανακαλύψει πέρυσι, μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες που περιλάμβαναν κοπάδια, ότι τα ελάφια και οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής τείνουν προσανατολίζουν το σώμα τους κατά τον άξονα Βορρά-Νότου.

Ήταν οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη βιολογικής μαγνητικής πυξίδας σε είδη θηλαστικών πέρα από τα τρωκτικά, αναφέρει το LiveScience.com

Η ομάδα του Χάινεκ Μπούρντα και της Σαμπίν Μπέκαλ στο Πανεπιστήμιο Ντίσμπουργκ-Έσσης στη Γερμανία αποφάσισαν να συνεχίζουν την έρευνά τους εξετάζοντας την επίδραση των καλωδίων υψηλής τάσης, τα οποία διαταράσσουν γύρω τους το φυσικό μαγνητικό πεδίο.

Πράγματι, τα καλώδια κάνουν τα ελάφια και τα βοοειδή να στέκουν σε τυχαίες κατευθύνσεις. Επιπλέον, όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα ζώο από τα καλώδια τόσο πιθανότερο είναι να διατηρεί τον σωστό προσανατολισμό στον άξονα Βορρά-Νότου.

Οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν έτσι ότι τα ελάφια και οι αγελάδες προσανατολίζονται με βάση το μαγνητικό πεδίο και όχι με βάση άλλες ενδείξεις όπωςη θέση του Ήλιου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024