Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημη παρουσίαση για το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου

Επίσημη παρουσίαση για το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου

Το ισχυρότερο σύστημα λέιζερ του κόσμου, μια τεράστια εγκατάσταση ικανή να δημιουργεί θερμοκρασίες υψηλές όσο στον πυρήνα του Ήλιου, παρουσιάστηκε και επίσημα σε κρατικό εργαστήριο της Καλιφόρνια. Το NIF θα μελετά το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και ίσως πετύχει πυρηνική σύντηξη.

36

Το ισχυρότερο σύστημα λέιζερ του κόσμου,ικανό να δημιουργεί θερμοκρασίες υψηλές όσο στον πυρήνα του Ήλιου, παρουσιάστηκε και επίσημα σε κρατικό εργαστήριο της Καλιφόρνια.

Το NIF (National Ignition Facility, Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης), μια εγκατάσταση σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου,δημιουργήθηκε κυρίως για τη μελέτη της ασφάλειας και αξιοπιστίας του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, ωστόσο, ελπίζουν να αξιοποιήσουν το σύστημα για να πετύχουν και παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη (η σύντηξη, το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης, είναι η αντίδραση από την οποία πηγάζει η ενέργεια των άστρων).

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο ΛόρενςΛίβερμορ, περίπου 80 χλμ ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, για τα εγκαίνια του συστήματος. Ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα άστρα εδώ στη Γη. Και μπορώ ήδη να φανταστώ ότι οι φίλοι μου στο Χόλιγουντ θα στενοχωρηθούν, βλέποντας ότι όσα παρουσιάζουν στις ταινίες τους είναι πια παρωχημένα» σχολίασε στο AFP.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 192 επιμέρους πομπούς υπεριώδους λέιζερ, τοποθετημένους στο εσωτερικό μιας τεράστιας μεταλλικής σφαίρας.

Οι δέσμες θα συγκλίνουν πάνω σε ένα σφαιρικό στόχο σε μέγεθος μπιζελιού, δημιουργώντας θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και πιέσεις δισεκατομμυρίων ατμοσφαιρών.

Τα πειράματα προγραμματίζεται να αρχίσουν το 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024