Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κρούσματα γρίπης στο Μεξικό «χιλιάδες περισσότερα από τα καταγεγραμμένα»

Τα κρούσματα γρίπης στο Μεξικό «χιλιάδες περισσότερα από τα καταγεγραμμένα»

Ο ιός H1N1 της γρίπης των χοίρων είχε ήδη προσβάλει 6.000 έως 32.000 άτομα στο Μεξικό μέχρι οι Αρχές να αντιληφθούν και να ανακοινώσουν το πρόβλημα, δείχνει το πρώτο μοντέλο της επιδημίας στο περιοδικό Science. Η νέα γρίπη είναι εξίσου επικίνδυνη με αυτή που σκότωσε 2 εκατ. ανθρώπους το 1957.

36

Ο ιός H1N1 της γρίπης των χοίρων είχε ήδη προσβάλει 6.000 έως 32.000 άτομα στο Μεξικό μέχρι οι Αρχές να αντιληφθούν και να ανακοινώσουν το πρόβλημα στις 23 Απριλίου, δείχνει το πρώτο μοντέλο της επιδημίας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Ο νέος υπότυπος γρίπης είναι εξίσου επικίνδυνος με τον ιό που σκότωσε 2 εκατ. ανθρώπους στην πανδημία του 1957, όχι όμως τόσοι επικίνδυνος όσο ο υπότυπος που προκάλεσε την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918, εκτιμούν οι ερευνητές της Συνεργασίας Ταχείας Εκτίμησης Πανδημιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ποσοστό των ασθενών της γρίπης των χοίρων που τελικά υποκύπτουν στην ασθένεια εκτιμάται στο 0,3% έως 1,5%, αν και τα ποσοστά αυτά δεν μπορεί να θεωρηθούν ακριβή, επισημαίνουν οι ερευνητές: Δεδομένου ότι τα άτομα που δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα δεν καταφεύγουν στο νοσοκομείο και δεν καταγράφονται, η πραγματική θνησιμότητα του ιού θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη, συγκρίσιμη με της εποχικής γρίπης.

Ο ιός «είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει παγκόσμια επιδημία» σχολίασε στο Nature.com ο Νιλ Φέργκιουσον του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, επικεφαλής της διεθνούς μελέτης. «Δεν πρόκειται όμως για το καταστροφικό σενάριο που ο κόσμος φοβόταν για την γρίπη των πτηνών» συνέχισε.

Μέχρι σήμερα το Μεξικό έχει αναφέρει 2.059 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 56 θανάτους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 5.000 περιστατικά.

Χάρτης με την διάδοση της γρίπης

Σελίδα πληροφοριών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Αλλα ευρήματα της μελέτης στο Science:

-Το μοτίβο εξάπλωσης του ιού ταιριάζει με τα μοτίβα προηγούμενων πανδημιών γρίπης. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει την άποψη ότι η μετάδοση του H1N1 θα μπορούσε ήδη να χαρακτηριστεί πανδημία.

-Η εποχική γρίπη μολύνει κάθε χρόνο περίπου το 10% του πληθυσμού, ενώ ο Η1Ν1 είναι αρκετά πιο μεταδοτικός και θα μπορούσε να προσβάλλει έως και το 30%. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο ιός είναι ήπιος σαν την εποχική γρίπη -υπάρχει κόσμος που πεθαίνει από την εποχική γρίπη κάθε χρόνο- το φορτίο για τα συστήματα Υγείας θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο» επισημαίνει ο Φέργκιουσον.

-Στο Μεξικό, κάθε ασθενής μετέδωσε τον ιό σε 1,5 ανθρώπους κατά μέσο όρο.

-Γενετικές αναλύσεις σε δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν ότι ο Η1Ν1 μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο κάποια στιγμή το διάστημα 3 Νοεμβρίου 2008 – 2 Μαρτίου 2009, με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Ιανουαρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι «οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συχνά και απρόβλεπτα και η εμφάνιση ενός πιο μολυσματικού ιού δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο Η1Ν1 μπορεί να προκαλέσει πανδημία και «να κάνει το γύρο της Γης πάνω από τρεις φορές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024