Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξωτικό μυρμήγκι απαρνείται τους άνδρες και το σεξ

Εξωτικό μυρμήγκι απαρνείται τους άνδρες και το σεξ

Ένα μοναδικό είδος μυρμηγκιού που ζει στον Αμαζόνιο έχει καταργήσει το σεξ και ζει σε αποικίες αποτελούμενες αποκλειστικά από θηλυκά «αμαζόνες», ανακάλυψαν με έκπληξη Αμερικανοί εντομολόγοι. Τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι όλα τα άτομα της μυρμηγκοφωλιάς είναι κλώνοι της βασίλισσας.

36

Ένα μοναδικό είδος μυρμηγκιού που ζει στον Αμαζόνιο έχει καταργήσει το σεξ και ζει σε αποικίες αποτελούμενες αποκλειστικά από θηλυκά, ανακάλυψαν με έκπληξη Αμερικανοί εντομολόγοι.

Τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι όλα τα άτομα της μυρμηγκοφωλιάς είναι στην πραγματικότητα κλώνοι της βασίλισσας, αναφέρουν οι ερευνητές στη βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Τα περισσότερα είδη ζώων αναπαράγονται σεξουαλικά, καθώς η ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα στα δύο φύλα δίνει μεγαλύτερη ποικιλία στα χαρακτηριστικά των απογόνων.

H ποικιλότητα αυτή είναι χρήσιμη στην περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανατροπών του περιβάλλοντος. Φαίνεται όμως ότι το μυρμήγκι Mycocepurus smithii δεν χρειάζεται αυτή την επιπλέον ποικιλότητα, αφού το περιβάλλον όπου ζει είναι σχετικά σταθερό.

Όπως καιπολλά άλλα είδη μυρμηγκιών, το M.smithii καλλιεργεί μέσα στη αποικία έναν μύκητα από τον οποίο αντλεί τροφή με σταθερούς ρυθμούς, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξωτερικέςσυνθήκεςτου περιβάλλοντος.Έχοντας επιλέξει έναν ασεξουαλικό τρόπο ζωής, το ασυνήθιστο μυρμήγκι μπορεί να αφιερώνει όλη του την ενέργεια στο τάισμα του μύκητα με νεκρή οργανική ύλη, αντί να σπαταλά πόρους για την παραγωγή αρσενικών ατόμων.

Έχοντας εξοικονομήσει ενέργεια από την κατάργηση των αρσενικών, το μυρμήγκι «αμαζόνα» μπορεί να απολαμβάνει «μεγαλύτερες σοδειές από ό,τι άλλα είδη μυρμηγκιών» σχολίασε στο BBC η Αννα Χίμλερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι ο μύκητας που εκτρέφει το συγκεκριμένο μυρμήγκι αναπαράγεται κι αυτός ασεξουαλικά -κανένα είδος αρσενικού δεν επιτρέπεται στην αποικία των αμαζόνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024