Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιητικό «καμπανάκι» της Κομισιόν στη χώρα μας για τη διαχείριση αποβλήτων

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» της Κομισιόν στη χώρα μας για τη διαχείριση αποβλήτων

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τη μη ενσωμάτωση στον εθνικό δίκαιο συγκεκριμένης Οδηγίας για την διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από εξορυκτικές βιομηχανίες προειδοποιεί την Ελλάδα η Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αννυς Ποδηματά.

103

Με παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω μη εμπρόθεσμης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2006/21/ΕΚ (για τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από εξορυκτικές βιομηχανίες) προειδοποιεί η Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά.

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής κάνει λόγο για σωρεία παραβάσεων που παρατηρούνται στη λειτουργία του λατομείου Καντάνου, στα Χανιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, του πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης.

Η κ.Ποδηματά ερωτά την Επιτροπή εάν είναι ενήμερη για τις συγκεκριμένες παραβάσεις και ζητεί να πληροφορηθεί πως προτίθεται να αντιδράσει τόσο στο αίτημα για ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του λειτουργούντος λατομείου, όσο και για την επέκταση της λατομικής περιοχής.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα γεγονότα που παρατίθενται στο ερώτημα», τονίζει στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, Στ. Δήμας, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών είναι αρμόδιες για την επιθεώρηση ανάλογων εγκαταστάσεων και για την επιβολή των σχετικών κανονισμών». Και συνεχίζει:

«Αυτή η εγκατάσταση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/21/ΕΚ, για τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από εξορυκτικές βιομηχανίες…Η Οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνική νομοθεσία πριν από την 1η Μαίου 2008 αλλά φαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα προς τούτο μέτρα. Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και έχει ήδη εκδώσει δυο αιτιολογημένες γνώμες για να εξασφαλιστεί η δέουσα μεταφορά της Οδηγίας στην Ελλάδα».

Πέραν της μη εμπρόθεσμης μεταφοράς της Οδηγίας 2006/21/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα άρθρα της εν λόγω Οδηγίας, υπονοεί σαφώς ότι η λειτουργία του λατομείου Καντάνου δεν συνάδει με τα προβλεπόμενα από το κοινοτικό δίκαιο.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα ολιγωρεί και καθυστερεί στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο αλλά και στην εφαρμογή Οδηγιών που αφορούν και συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Και τόνισε: «Η ανευθυνότητα και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ το μείζον αυτό θέμα είναι διαχρονική. Αντί λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός να εξαπολύει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σχετικά με την …μελλοντική αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, θα ήταν προτιμότερο να ασχολείται εμπρόθεσμα με τα προβλήματα του σήμερα και να προσπαθεί να τα επιλύει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024