Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρανάσταση για το αδίκημα της περιύβρισης αρχής χάριν της ασφάλειας

Νεκρανάσταση για το αδίκημα της περιύβρισης αρχής χάριν της ασφάλειας

Μετά την ποινικοποίηση της κουκούλας, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ακόμη μέτρο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επαναφέροντας «ρετουσαρισμένο» το αδίκημα της περιύβρισης αρχής - δημόσιου λειτουργού (π.χ. αστυνομικού).

53

Μετά την ποινικοποίηση της κουκούλας, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ακόμη μέτρο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επαναφέροντας «ρετουσαρισμένο» το αδίκημα της περιύβρισης αρχής – δημόσιου λειτουργού (π.χ. αστυνομικού).

Αρχικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας, επικαλούμενος της ύβρεις που ακούνε οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την αυταπάγγελτη δίωξη της περιύβρισης για κάθε δημόσιο λειτουργό. Στη συνέχεια δόθηκαν διευκρινίσεις, βάσει των οποίων η ρύθμιση «περιορίστηκε» στην εξύβριση των αστυνομικών από τους κουκουλοφόρους.

Ωστόσο, τελικά, υιοθετήθηκε η διευρυμένη διατύπωση, προκειμένου να καλύπτονται δικαστές και εισαγγελείς -οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα.

Έτσι, στη διάταξη ότι θα είναι «αυταπάγγελτη η δίωξη για εξύβριση εάν ο παθών είναι αστυνομικός κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και εξυβρίζεται από κουκουλοφόρο» υπάγονται επιπλέον οι αναφερόμενοι στο άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα δημόσιοι λειτουργοί.

Παράλληλα, γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για τα εγκλήματα της βιαιοπραγίας σε δημόσιες συναθροίσεις, της ληστείας, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της σωματικής βλάβης, όταν τα εγκλήματα αυτά τελούνται από άτομα που καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των νομικών για τις νέες διατάξεις, οι οποίοι δηλώνουν στην εφημερίδα Τα Νέα, ότι «ο νομοθέτης δεν πρέπει να τιμωρεί την κουκούλα, αλλά τον δράστη της αξιόποινης πράξης ανεξάρτητα από τα αξεσουάρ που εκείνος φορά την ώρα που έχει αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο».

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ασφάλεια, σε ποιο ακριβώς κλίμα θα υλοποιηθούν και τι κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να προωθήσουν την ασφάλεια του πολίτη», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης καμερών, όπως -σύμφωνα με την διατυπωθείσα ερώτηση – άφησε «ανοιχτό» ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «μένουμε στην χρήση καμερών, όπως έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024