Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατακραυγή για τις δηλώσεις του Πάπα ότι το προφυλακτικό επιδεινώνει το AIDS

Κατακραυγή για τις δηλώσεις του Πάπα ότι το προφυλακτικό επιδεινώνει το AIDS

Σάλο έχει προκαλέσει διεθνώς η δογματική απόρριψη του προφυλακτικού ως μέσου προστασίας κατά του AIDS με την οποία ξεκίνησε ο Πάπας Βενέδικτος το ταξίδι του στην Αφρική, στην ήπειρο όπου ζει το 70% των πασχόντων. Κυβερνήσεις, ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις αγανακτούν, καταδικάζουν και φοβούνται για τις συνέπειες...

51

Σάλος έχει προκληθεί διεθνώς για τη δογματική δήλωση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ ότι το AIDS δεν αντιμετωπίζεται με το προφυλακτικό, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται. Κυβερνήσεις, ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις αγανακτούν, καταδικάζουν και φοβούνται για τις συνέπειες…

Η απόρριψη της χρήσης του προφυλακτικού αποτελεί πάγια θέση της Καθολικής Εκκλησίας για την οποία εξίσου πάγια επικρίνεται. Ωστόσο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων το γεγονός ότι ο ποντίφικας επέλεξε να αρχίσει με αυτή τη δήλωση την περιοδεία του στην Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας από το AIDS.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις συνέπειες αυτών των δηλώσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ. «Μολονότι δεν μας αρμόζει να κάνουμε κρίσεις όσον αφορά το δόγμα της Εκκλησίας, κρίνουμε ότι τέτοιες δηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και τις επιταγές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε.

Την έκπληξη και την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε και η υπουργός Υγείας του Βελγίου Λορέτ Όνκελινξ.

Εγκαινιάζοντας την Τρίτη την πρώτη επίσκεψή του στην Αφρική ως ποντίφικας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ δήλωσε ότι το AIDS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διανομή προφυλακτικών, αντίθετα η χρήση τους επιδεινώνει το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η λύση περνάει «μέσω μίας πνευματικής και ανθρωπιστικής αφύπνισης» και της «συμπάθειας προς τους πάσχοντες».

Λύπη και αγανάκτηση για τη σύγχυση που προκαλούν οι δηλώσεις του ποντίφικα εξέφρασαν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Βρετανία, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, οι Γιατροί του Κόσμου και πολλές άλλες ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις.

«Η πρόσβαση στα προφυλακτικά για την καταπολέμηση του ιού HIV είναι κρίσιμης σημασίας» υπογράμμισε η Μόγκα Καμάλ-Γιάνι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam. «Αν θέλουμε να εμποδίσουμε νέα κρούσματα στους νέους, οφείλουμε να αυξήσουμε τη χρήση του προφυλακτικού, όχι να την περιορίσουμε» τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας Μισέλ Καζάτσκιν ζήτησε από τον Πάπα να αποσύρει τις δηλώσεις του για το προφυλακτικό.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες. Συνιστούν άρνηση της επιδημίας. Και το να γίνονται οι δηλώσεις αυτές σε μια ήπειρο στην οποία ζει δυστυχώς το 70% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από AIDS, είναι πράγματι απίστευτο» δήλωσε, σημειώνοντας: «Ζητώ να αποσύρει τις δηλώσεις του, καθαρά και σαφώς».

Τη σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν στην Αφρική επισήμανε εξάλλου από το Παρίσι η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

«Είναι πολύ σοβαρές δηλώσεις αν δει κανείς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα τέτοιου είδους μήνυμα στην Αφρική, όπου ζουν τα δύο τρίτα των οροθετικών» δήλωσε η Μπεατρίς Λιμινέ, υπεύθυνη για την πρόληψη της εξάπλωσης του AIDS στους κόλπους των Γιατρών του Κόσμου.

«Είμαστε πολύ νευριασμένοι επειδή χρόνια εργασίας διακυβεύονται και κυρίως εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν λόγω των δηλώσεων αυτών, αυτό έρχεται τελείως σε αντίθεση με ένα από τα κύρια μηνύματα της Εκκλησίας: σεβασμός στη ζωή» υπογράμμισε.

«Οι δηλώσεις του Πάπα δεν είναι πράγματι καλοδεχούμενες, καθώς στέλνουν ένα μήνυμα που προκαλεί σύγχυση στην Αφρική, στις χώρες στις οποίες η Καθολική Εκκλησία είναι πολύ σημαντική» δήλωσε παράλληλα από το Λονδίνο η Τζούντιθ Μέλμπι της χριστιανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Aid.

«Η θέση μας είναι ότι η αποχή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των μέτρων, όμως η αποχή δεν είναι το μόνο πράγμα που θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού HIV. Παντού στον κόσμο, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί, υπάρχουν ζευγάρια στα οποία ο ένας είναι οροθετικός και ο άλλος όχι και προφανώς πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά» επισήμανε.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε ότι ο Πάπας «έδωσε έμφαση στην παιδεία που αναπτύσσει την υπευθυνότητα. Μιλώντας από το Γιαουντέ, στο Καμερούν, όπου βρίσκεται ο ποντίφικας, ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας είπε πως «δεν θα πρέπει να αναμένουμε από αυτό το ταξίδι μια αλλαγή της θέσης της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στο πρόβλημα του AIDS».

Η Εκκλησία κρίνει ότι «η ανάπτυξη μιας ιδεολογίας εμπιστοσύνης στο προφυλακτικό δεν συνιστά τη σωστή θέση» επειδή δεν δίνει έμφαση «στο αίσθημα ευθύνης» των ανθρώπων, κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024